Nu ska båten bärgas efter olyckan

Publicerad 2013-08-09

Här bärgas den norska segelbåten Wyvern.

En man avled i samband med att båten sjönk i början på juli mellan Öland och Gotland under en seglingstävling.

Nu ska den föras tillbaka till Stavanger.

Just nu ligger segelbåten Wyvern på 55 meters djup mellan Öland och Gotland. Här har den legat sedan den sjönk under tävlingen Tall Ships Race den 11 juli, men snart ska den upp till ytan igen och föras tillbaka till Stavanger i Norge.

Bärgningsarbetet startade under fredagsmorgonen. Via en videolänk kan den som vill nu följa hela arbetet på Aftonbladets webb-tv, som sänds via norska Aftenbladet.no.

Fyra ton tunga ubåtar

Operationen sköts av bärgningsfartyget Island Constructor som idag skickade ner miniubåtar till båten för att påbörja arbetet. Ubåtarna ska enligt Aftenbladet väga fyra ton styck och används för att suga till två hål under skrovet på båten. Här ska sedan remmar träs runt för att så småningom kunna lyfta båten upp till däck.

– När banden är säkert på plats kommer vi att börja lyfta den, säger Nils Olav Roaldsøy, projektledare, till Aftenbladet.no.

Han och den övriga besättningen ombord på Island constructor hoppas nu på att vara tillbaka i Stavanger på söndag eftermiddag.

En person avled i olyckan

Wyvern sjönk i juli efter att ha börjat ta in vatten under en tävling. Tio personer räddades från den sjunkande skutan med helikopter. Men en stund senare bordade tre personer från ett holländskt segelfartyg båten för att hjälpa till med räddningsarbetet.

När segelbåten en stund därefter sjönk ner i djupet försvann en man med den. Hans kropp hittades av Kustbevakningens robot i närheten av vraket tre dagar senare.

ANNONS