Make till Snowden-skribent gripen

Publicerad 2013-08-19

Brasilien rasar mot frihetsberövandet: "orättfärdigt"

Brittisk gränspolis har gripit den brasilianska maken till Guardian-journalisten Glenn Greenwald som hjälpte Edward Snowden med NSA-läckan.

"Den här handlingen har inget rättfärdigande", skriver Brasilianska utrikesdepartementet.

När NSA-läckan Edward Snowden talade ut var det för tidningen The Guardians reporter Glenn Greenwald.

Nu har Greenwalds brasilianska make David Miranda, 28, gripits i London med hänvisning till anti terror-lagar.

David Miranda var på väg från Berlin hem till Rio de Janeiro när han greps under en mellanlandning i London. Där hölls han i maxtiden nio timmar utan att några misstankar presenterades. Han fick inte heller kontakta någon, inte ens sin advokat. När Miranda släpptes behöll polisen hans kameror, minneskort och tv-spel.

Brasilien rasar

Nu kräver den brasilianska regeringen svar på varför David Miranda, som är brasiliansk medborgare, frihetsberövades som terrorist:

"Den här handlingen har inget rättfärdigande eftersom det handlar om en individ som inte är misstänkt för någonting som kan rättfärdiga användandet av den här lagen", skrev Brasiliens utrikesdepartement i ett pressmeddelande, enligt Reuters.

Både brasiliansk ambassadpersonal och The Guardians jurister ska ha nekats kontakt med David Miranda under tiden han satt frihetsberövad. Senare ska myndigheterna ha hänvisat till anti terror-lagen från 2000 som ger gränspolisen rätten att fråga ut personer för att "avgöra om individen är en person inblandad i terrorism", enligt Reuters.

Amnesty: "Finns ingen grund"

Enligt ett dokument som förklarar anti terror-lagen konstateras det att att färre än 3 personer av 10 000 som passerar brittiska gränser kontrolleras med stöd i lagen. Dessutom ska 97 procent av undersökningarna vara under en timme. Nu ifrågasätter Amnesty international varför anti terror-lagen använts mot en person där inga terrormisstankar presenterats och som inte ens försökt ta sig in i landet.

"Det finns absolut ingen grund för att tro att David Michael Miranda utgör något hot mot den brittiska staten. Det enda möjliga syftet med hans gripande var att trakassera honom och hans make, Guardianjournalisten Glenn Greenwald, för hans roll i att analysera datan som släpptes av Edward Snowden", skriver Widney Brown, direktör med ansvar för internationella lagar och regler på Amnesty international.

Än så länge har ingen förklaring kommit från brittiska myndigheter.