Går ihop om att stoppa sänkt skatt

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-09-19

De tre rödgröna partierna gick i morse ihop med Sverigedemokraterna i riksdagen.

De kräver att finansutskottet uppmanar regeringen att inte sänka inkomstskatten för höginkomsttagare.

– Regeringen vill inte inse att man är i minoritet, vi säger: Lyssna nu! Dra tillbaka ert förslag, säger Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet.

Direkt efter budgetdebatten i riksdagen i går lämnade de tre oppositionspartierna S, MP och V in två gemensamma utskottsinitiativ till skatteutskottet. De rödgröna partierna vill stoppa regeringens höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt och det femte jobbskatteavdraget.

I morse togs initiativet upp under ett sammanträde i skatteutskottet – och regeringens förslag röstades ner. S, V och MP gick ihop med Sverigedemokraterna och kräver att finansutskottet vädjar till regeringen om att dra tillbaka förslaget om att höja brytpunkten för den statliga skatten.

”Vore ganska exceptionellt”

Sänkningen av den statliga skatten ger dem som tjänar över 37 000 kronor i månaden en skattesänkning på 250 kronor. Folkpartiet har länge drivit kravet att brytpunkten för statlig inkomstskatt ska höjas.

S-ledamöterna var efter morgonens möte i utskottet nöjda och enligt

Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet hade man inget val.

– Nu börjar man låna för att sänka skatter, det är därför vi reagerar så kraftigt och börjar sätta stopp för detta.

På kritiken från regeringen om att Socialdemokraterna skapar oreda och inte tar ansvar för budgetordningen, svarar han:

– Det har alltid varit viktigt för oss med ordning enligt budgetlagen. Men nu handlar det om att skydda landets ekonomi.

”Spelar mindre roll”

Redan i går kväll kommenterade finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M) de fyra oppositionspartiernas utspel. Enligt Kindberg Batra tar Alliansen det med ro.

– Budgeten är en helhet, utgifter och inkomster hänger ihop allihop. Hittills har det aldrig hänt i den här budgetprocessens historia att riksdagen har ändrat på inkomstsidan som de nu föreslår. Det vore ganska exceptionellt. Man kan inte ta bort en bit hur som helst utan att det påverkar helheten, sa hon, till Aftonbladet.

När Aftonbladet når henne vid lunchtid uppger Kinberg Batra att finansutskottet ännu inte fått in skatteutskottets uppmaning.

– Initiativet är ett yttrande från skatteutskottet och sådan får vi varje höst. Att det kommer ett till spelar mindre roll. Det vi nu gör i finansutskottet är att behandla budgetpropositionen.

Finansutskottet träffas nästa gång den 3 oktober och ska då ta ställning till oppositionens initiativ.

”Lägger fram de förslag vi står bakom”

Anna Kinberg Batra kritiserade redan i går kväll istället S för att närma sig Sverigedemokraterna.

– Man måste fråga sig om Socialdemokraterna är beredda att tillsammans med Sverigedemokraterna riskera förtroendet för den ordnade svenska budgetprocessen som Socialdemokraterna själva brukar vara så stolta över och varit med att bygga upp.

Leif Jacobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet förklarar att varken det egna partiet, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet fört några som helst diskussioner med Sverigedemokraterna inför omröstningen i skatteutskottet.

- Jag hade ingen aning om vad som skulle hända när jag gick in på sammanträdet. Men vi kan ju inte låta bli att lyfta frågan, det skulle ju vara helt absurt om vi inte lade fram vår politik. Viktigt i sammanhanget är också att Alliansen fick majoritet när det gällde den andra omröstningen om ett femte jobbskatteavdrag, tack vare Sverigedemokraterna. 

För att S, MP och SD ska kunna fälla Alliansen krävs att de lägger fram något som mer liknar en gemensam skuggbudget.

– Då måste Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och de två andra vara överens om någonting helt annat. Det skulle vara någonting helt extremt, säger Anna Kinberg Batra.

Följ ämnen i artikeln