S-flörten: Ring så pratar vi

Publicerad 2011-06-29

Rädsla för omval – då vill Waidelich starta samarbete med regeringen

ÖPPNAR FÖR samarbete Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomiske talesman, tycker att Fredrik Reinfeldt ska höra av sig. ”Om regeringen vill prata är det bara att slå en signal”, säger Waidelich.

Regeringen går på sommarlov med andan i halsen.

Men det finns ett sätt att undvika en enorm prestigeförlust i höst.

– Om regeringen vill prata är det bara att slå en signal, säger Tommy Waidelich (S).

Fredrik Reinfeldt uppvaktas av Tommy Waidelich.

Enligt Aftonbladets källor dryftas rädslan för nyval i höst nu öppet i regeringskansliet. Fredrik Reinfeldt lyfte själv frågan efter senaste partiledardebatten i riksdagen. Men efter en rundringning bland riksdagspartierna står det klart att inget av blocken vare sig hoppas eller tror att det blir allvar.

Kan fälla vallöftet

Egentligen handlar oron om att regeringen står inför en potentiell prestigeförlust. Oppositionsmajoriteten i riksdagen har sagt att de inte vill se något femte jobbskatteavdrag i höst och hotar med att fälla Reinfeldts främsta vallöfte. Där står statsministern inför sommarlovet och frågan är nu om han ska ta första steget. Och vilket parti han ska ragga upp.

– MP ligger bäst till, men frågan är om de ska våga lämna och detronisera S, säger en riksdagsledamot från alliansen.

Flörtar med MP

Men trots att Reinfeldt flirtade öppet med Gustav Fridolin i partiledardebatten har Miljöpartiet ännu inte fått någon förfrågan.

– Det är inte vårt ansvar att rädda regeringen. Men vi är beredda att prata inom flera olika områden, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Waidelich är övertygad om att Reinfeldt förr eller senare tvingas förhandla om jobbskatteavdraget över blockgränserna.

”Öppen för samtal”

– Jag utgår från att de inte är intresserade av att lämna in, utan gör det som tidigare minoritetsregeringar gjort, nämligen förankrar sin politik i riksdagen.

Kan ni gå med på ett femte jobbskatteavdrag?

– Jag är öppen för samtal men jag har mycket svårt att i dag se att vi skulle ställa oss bakom ett femte jobbskatteavdrag.

Splittrad opposition

Att Reinfeldt skulle gå så långt som att lämna över för nyval om oppositionen vinner fighten i höst tror ingen. Oppositionen är för splittrad för att vilja utmana regeringsmakten och båda sidor fruktar att SD skulle befästa sin position som vågmästare ytterligare.

Men en uppgörelse över blockgränsen på förhand skulle kunna rädda ansiktet på Reinfeldt även om han inte lyckas driva igenom jobbskatteavdraget precis som planerat.

Tuffa tag väntar

Klart är att allt är bäddat för tuffa tag när riksdagen öppnar efter sommarlovet.

– Oppositionen skramlar högt. Man startar en process som kan sluta med att det blir omöjligt att regera landet. Kan de fälla oss med SD som vågmästare så kan vi göra samma sak mot dem om de kommer i regeringsställning, säger en allianskälla.