Ombuden: Vi är röstboskap

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

”Några fifflar i ett rum”

Valberedningen anklagas för kohandel.

Ombuden känner sig som röstboskap.

Och det hela tycks sluta i en tuppfäktning.

– Det verkar vara fyra män som är aktuella, två utan hår och två med hår, säger Johanna Graf, oppositionsråd i Solna.

Johanna Graf.

Jakten på en ny socialdemokratisk partiledare får hård kritik i de egna leden. Bara 15 dagar återstår. Men valberedningen har inte presenterat någon kandidat.

– Det verkar ju vara fyra män som är aktuella nu. Låt ombuden avgöra vem det ska bli, säger Johanna Graf.

”Kulissdemokrati”

Hon beskriver läget som ”hela havet stormar” där valberedningen lyssnar för mycket på partiets länstoppar och för lite på medlemmarna.

– Det absolut sämsta alternativet är att det kommer finnas en enda kandidat, som är framröstad i kohandel och med strypkoppel från 26 länspåvar.

– Jag har svårt att förankra en kandidat nu när de schabblat så länge. Det hinner vi ombud inte på två veckor. Då blir vi röstboskap. Hur man än vänder sig nu har man ändan bak.

”Kulissdemokrati där några sitter och fifflar i ett rum”, är hennes beskrivning av processen.

– Jag har frågat medlemmarna, ska jag åka dit? Jag kan lika gärna ställa dit en pappdocka. De svarar: ”Nä, du ska dit och säga vad du tycker”.

– Nu måste vi göra något åt det här. Tiden är förbi när man tillämpar principen: ju viktigare beslut desto färre i rummet.

”Luktar Sovjet”

Även Kent Härstedt, riksdagsledamot från Skåne, är skeptisk till partikulturen.

– Vi måste öppna upp. Mest kritisk är jag mot risken för ett pusslande på poster. Man bygger upp inneboende konflikter genom att pussla ihop olika grupperingar och det gör partiledaren svag.

– Det ligger i farans riktning när många kandidater fallit bort och den ena blockerar den andra. I det läget vore det bättre att lägga fram fler förslag och utmana, då blir det ett starkt mandat för den som blir vald.

Krister Kronlid, ombud och kommunpolitiker i Uddevalla, vill också se en öppnare process.

– Jag hade nog önskat att man hade fört det hela offentligt. För jag vill inte komma till en partikongress där det bara finns en person att välja på, det luktar lite Sovjet.