Statsministerns hemliga lyxlya

Publicerad 2011-06-15

Familjen Reinfeldt flyttar in i våning på Östermalm

Här är familjen Reinfeldts evakueringslya.

När Sagerska renoveras bor de på hemlig adress mitt i Stockholm.

– Helst av allt vill de bo hemma i Täby, men det går inte, säger Roberta Alenius, statsministerns presschef.

Den mycket exklusiva bostadsrättsföreningen i centrala Stockholm har fått en ny hyresgäst. Det märks framförallt genom att mystiska män med hörsnäcka och pistol börjat smyga i trapphuset.

– Jag har inte sett röken av honom, men vakterna ser man ju, säger en boende i trappuppgången.

60 000 i månaden

Familjen Reinfeldt flyttade in i den lyxiga sexrummaren för omkring en vecka sedan. Hyran är 60 000 kronor i månaden.

I vanliga fall är det brukligt att nyinflyttade går kring i grannskapet och presenterar sig, kanske bjuder på kaffe. Men än så länge har enbart ryktet om den nye hyresgästen gått från dörr till dörr.

– Men det vore jätteroligt om han kom in på en kopp kaffe, säger en annan granne.

”Har tagit det coolt”

Men grannarna slipper i alla fall få en chock om de möter statsministern med morgontidningen under armen, på väg ut till sopnedkastet.

– Min sambo stötte på honom i trapphuset, fast vi visste om det sedan tidigare. Det gick ut information i föreningen och alla tar det ganska coolt, han rör sig fritt här i huset, säger en tredje granne.

Svårt att hitta lägenhet

Det är Statens Fastighetsverk som hjälpt familjen Reinfeldt att hitta en evakueringslägenhet medan Sagerska huset renoveras.

– Det var inte så lätt, dels är de fem personer, dels så skulle lägenheten vara möblerad, hyras ut på kort tid och möta Säpos säkerhetskrav, säger Reinfeldts presschef Roberta Alenius.

Det är planerat att de ska bo på den nya adressen, som av säkerhetsskäl hålls hemlig, i sex månader. Bland de nya grannarna finns en mycket känd toppdirektör och medlemmar ur en känd adelsfamilj. Det är ingen överdrift att säga att adressen är extremt luxuös.

”De vill helst bo i Täby”

Alenius har inte frågat sin chef om hans familj trivs, men hon är säker på att varken den nya lyxlyan eller Sagerska är deras förstahandsval.

– De kommer alltid helst att vilja bo i Täby, men det är en liten enplansvilla med insyn från alla håll. Det går inte att bo där, det var det första Säpo sa till honom, det går inte att skydda honom där.