Theo skickades hem med hjärntumör

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-18

Läkaren hittade bara halsinfektion

Anmäler läkaren Mamma Rebecka har anmält händelsen och läkaren. ”Han ska veta att vi känner oss dåligt bemötta”, säger hon.

Modersinstinkten sa att något var fel. Riktigt fel.

Men distriktsläkaren avfärdade Rebeckas oro.

Några dagar senare opererades sonen akut – för en hjärntumör.

akut operation Theo hade kräkts i två veckor då han togs in till läkare. Där fick han och mamma veta att det nog bara var en halsinfektion. Tre dagar senare opererades han för en elakartad hjärntumör.

En tidig lördagsmorgon i augusti fick det vara nog.

I över två veckor hade Theo, 3, kräkts, haft problem med balansen och klagat på blixtrande huvudvärk. Den här morgonen beslutade sig Rebecka, 28, för att åka in till jourcentralen med Theo för att få klarhet i vad som var fel.

Otrevligt bemött

– Läkaren bemötte oss väldigt otrevligt från första stund. Han sa åt Theo att gå några steg för att kontrollera balansen. Efter två steg sa han ”nej, det är inte huvudet i alla fall. Då skulle han varit mer medtagen”, säger Rebecka.

I stället ville läkaren undersöka Theos hals.

– Han sa till mig att hålla hårt i hans händer och huvud. Helt utan vidare förklaringar till Theo. Sen konstaterade han att Theo förmodligen hade en halsinfektion.

Åkte till akuten

Om det inte blev bättre efter en vecka kunde Rebecka vända sig till barnsjukhuset, föreslog läkaren.

Men det gick inte mer än två dagar förrän symtomen förvärrades. Theo var slö och förblev liggande när han lekte med sina bilar.

– Då åkte vi till akuten där de genast valde att röntga hans huvud. På kvällen konstaterade de att han led av en elakartad tumör i hjärnan. Dagen efter opererades han, säger Rebecka.

I dag är hon tacksam att hon inte litade blint på distriktsläkarens ord, utan sökte vård på nytt.

– Risken finns ju att det kan gå så illa att man förvärrar förloppet om man inte utreder i tid, säger Rebecka, som valt att anmäla läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

– Det enda jag vill är att läkaren ska veta att vi känner oss dåligt bemötta. Kanske han tänker på det nästa gång det kommer ett litet barn som mår dåligt.

Vanlig reaktion

När Aftonbladet når distriktsläkaren har han ännu inte tagit del av HSAN-anmälan.

Han hänvisar till tystnadsplikten och uttalar sig därför inte om händelsen. Allmänt uttrycker han sig så här:

– Att få reda på att ens barn drabbats av cancer är givetvis en chockartad upplevelse och det är klart man griper efter alla halmstrån man kan. Det är både en vanlig och förståelig reaktion.