Hjärnorna bakom guldkuppen kan vara på fri fot

Publicerad 2013-01-07

Hjärnorna bakom Södertäljerånet kan fortfarande vara på fri fot.

De gripna rånarna beskrivs som springpojkar och polisen utreder nu om två företagare, 25 och 26 år, beordrat rånet.

– Man kan bidra till ett brott på olika sätt, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Den skottskadade 26-åringen.

Polisen har anhållit fyra personer från Fittja för inblandning i guldkuppen i Södertälje och en av rånarna kämpar för sitt liv på Karolinska i Solna.

Men enligt en vän till flera av de gripna går hjärnorna bakom kuppen fortfarande fria.

– De som leder den här gruppen har inte varit med själva vid rånet. De bara ger instruktioner. De som utfört rånet är bara springpojkar, säger vännen.

Kom över 1,7 miljoner

25- och 26-åringen driver företag samtidigt som de upprepade gånger stått åtalade för flera grova brott.

Bland annat friades 25-åringen i tingsrätt för ett rån 2009 i Hallunda centrum, inte långt från Fittja, där rånarna under vapenhot tvingade till sig över 1,7 miljoner kronor.

I en annan dom från i maj förra året åtalades både 25- och 26-åringen och den 19-åring som nu misstänks för rånet i Södertälje. Där framgår det tydligt vem det är som bestämmer i ligan.

Alla greps

7 december 2011 skickades 19-åringen enligt åklagaren fram av de två andra för att köpa ett hagelgevär av två av de som misstänktes för det uppmärksammade mordet på 16-åriga Riccardo Campogiani. Men de inblandades telefoner var avlyssnade och 19-åringen krockade bilen när han flydde från polisen. De greps sedan alla tre. 25- och 26-åringen friades i tingsrätten och ärendet är överklagat till hovrätten. I telefonavlyssningarna polisen la fram som bevis vägrade de utpekade ledarna att själva prata med säljarna, i stället fick 19-åringen sköta snacket. Han var den enda som dömdes i tingsrätten och fick fyra månaders fängelse för bland annat innehav av ammunition, sprängkapslar och kartor över Fittja centrum som polisen hade fått tips om skulle användas vid ett värdetransportrån.

Tittar på alla inblandade

Aftonbladet har pratat med en person som känner till 25- och 26-åringen väl. Han vill inte peka ut någon. Men säger:

– Det är väl ganska vanligt att det är de äldre som bestämmer i sådana här ligor.

Polisen utreder nu om det kan finnas fler än de redan gripna som varit inblandade i rånet.

– I alla utredningar så försöker titta på vilka som kan ha varit inblandade. Man kan bidra till ett brott på olika sätt, säger presstalesman Lars Byström.

Interaktiv karta -
hitta.se

ANNONS