Eksvärd betygsätter Gustav Fridolin

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2013-07-02

MP:s språkrör Gustav Fridolin var i dag näst på tur att tala i Almedalen.

Här betygsätter retorikexperten Elaine Eksvärd, 31, talet:

Elaine Eksvärd, 31, retorikexpert:

Helhetsintryck: Skönt att Fridolin inte ta över stafettpinnen som både Åkesson och Hägglund har hållit - humor. Fridolin talar allvarligt och sansat, humor har aldrig har varit hans grepp. Där emot är möten med olika personer hans retoriska huvudingrediens. Han känns avslappnad och lugn. Ett bra och annorlunda, lite poetiskt tal av Fridolin.

Kroppsspråk: Sparsmakat för det är så Fridolin pratar. Det som ger högt betyg till hans kroppsspråk är att han knappt tittade i sitt manus. Jag misstänkte teleprompters, men inte. Han talade och tittade på publiken - en skräll i en bransch där manus är snuttefilten.

Återkommande ord/fraser:  "utbildning", "undervisning", "miljö"

Fallgropar: Nog för att Barack Obama lyckades få en publik på cirka 100.000 att skrika "Yes we can" och Martin Luther King lyckades få folk att skrika "I have a dream". Men att Fridolin ville få ett tusental almedalsåhörare att skrika "Free Dawit", det är att hoppas på för mycket.

Bevingade ord/uttryck: "Men min antirasism växer inte av nationalekonomi, men nationalekonomi ger stöd åt min antirasism", "Free Dawit" och "Klimatet är en global angelägenhet".

Elaines slutbetyg: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Följ ämnen i artikeln