”Vi måste tänka i nya banor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Marit Paulsen (FP): Trodde vi hade lämnat det sorgliga käbblet om att ekologisk och konventionell odling är varandras fiender.

För att rädda jordens miljö måste vi tänka i nya banor när det gäller våra livsmedel. Maten som landar på våra tallrikar produceras inte i dag på ett hållbart sätt. I dag beräknas jordbruket stå för mellan 12 och 15 procent av klimatpåverkan. Ovanpå det har vi problemen med övergödning, kemikalierester och en ibland usel djurhållning.

I debatten kan det ibland låta som om lösningen ligger i att övergå till ekologisk produktion, överallt och i alla sammanhang.

Och visst behövs ekologisk odling! Den kan i många fall vara ett mycket bra alternativ – men det är inte realistiskt att ekoodling kan bli allenarådande i hela världens jordbruk. Vi måste också se till att konventionell odling går i miljövänlig riktning.

Det är därför jag blir så besviken över artikeln från Lena Ek (C) i Aftonbladet 27/5. Jag trodde att vi hade kommit förbi den tid då alla satt fast i ett sorgligt käbbel om att ekologisk och konventionell odling är varandras fiender. Det är att göra miljön en otjänst. Min övertygelse är att båda behövs – och inom överskådlig tid tror jag att den dominerande produktionsformen blir ett mellanting, där man plockar det bästa från vartdera hållet.

De allra flesta bönder som odlar konventionellt är sannerligen inga skurkar som struntar i miljön. Vi har kommit långt sedan DDT.debattens dagar – men inte tillräckligt långt.

Jag vill driva på i EU för en livsmedelsproduktion som respekterar naturens och klimatets villkor. Dagens sanslösa produktionsstöd används för att stötta en i många fall djupt miljöskadlig produktion. Därför har jag och Folkpartiet i dag presenterat en rapport där vi visar hur samma pengar kan komma till bättre nytta i investeringar för inte minst klimat och miljö.

I den svenska matdebatten är vi äntligen på väg att kravla oss ur skyttegravarna mellan konventionella och ekologiska odlare. Det vore sorgligt om vi självmant kliver tillbaka!

Marit Paulsen (FP)

Följ ämnen i artikeln