Guantanamofångar flyttas till fängelse i USA

Obama uppfyller vallöfte men fortsätter övergreppen

Ett högsäkerhetsfängelse utslängt på en åker i Mellanvästern blir Guantanamofångarnas nya hem.

Med flytten uppfyller Obama vallöftet att stänga det ökända fånglägret.

Något slut på USA:s rättsliga övergrepp blir det inte.

När jag besökte Guantanamo för två år sedan vek lägerchefen Harry Harris inte undan med blicken en tum när han sa.

– Alla som sitter här är terrorister. De farligaste av de farliga.

Sedan dess har 200 släppts till andra länder utan att åtalas.

Saknar bevis

Majoriteten av de 210 som är kvar har suttit här över sju år utan att få veta vad de anklagas för, utan att ställas inför rätta.

USA saknar bevis för att åtala merparten av dem men är ändå – åtminstone utåt – övertygade om interneras farlighet.

Den fysiska tortyren har upphört. Fångarna hålls i isoleringsceller med tänd belysning dygnet runt. De tillåts i bästa fall 30 minuters promenad om dagen i en "tårtbur".

Juridiskt håller USA dem i ett ingenmansland utan rättssäkerhet.

Precis så kommer det att fortsätta när hundratalet av dem förs över till Thomson-fängelset 240 kilometer väster om Chicago.

Amnestys chef i USA, Tom Parker uttrycker det så här.

– Allt Obama gör är att han byter postkod på Guantanamo.

Inget datum har satts för när flytten ska ske. Även efter flytten blir ett drygt hundratal fångar kvar på Guantanamo. Dem hoppas Obama kunna övertyga andra länder att ta emot.

”Säkrare än supersäkert”

Kritiken i USA kommer främst från dem som är rädda att Guantanamofångarna ska kunna rymma eller så småningom släpps ut i det amerikanska samhället.

För att dämpa oron ska högsäkerhetsfängelset i den lilla staden Thomson förses med en extra säkerhetsbarriär. Fängelset ska bli det säkraste i USA, "säkrare än supersäkert".

Obamas administration säger också att den under inga omständigheter tänker släppa några av fångarna i USA. Inte ens om de skulle frikännas av en domstol.

Om inte Högsta Domstolen ingriper innebär det att Obama tänker fortsätta hålla ett stort antal misstänkta terrorister inlåsta på obestämd tid.

Precis det han kritiserade sin föregångare George W Bush för.

Ett mindre grupp av fångarna kan komma att ställas inför militärtribunaler i fängelset.

Flyttar fångarna till sin hemstat

För Obama verkar det viktigaste vara att infria vallöftet och se till att ett av de första beslut han fattade i Vita Huset till slut blir verklighet.

Jag tror också han med flytten hoppas bryta det dödläget som uppstått i försöken att få andra länder att ta emot de Guantanamofångar mot vilka det saknas konkreta bevis för terrorism.

Genom att flytta fångarna till Obamas hemstat Illinois visar USA att man är beredd att ta sitt ansvar för de misstänkta terroristerna. Något Europa efterfrågat när man nobbat vädjandena från Obama om att ta emot fångar.

Obamas hoppas också att en stängning av Guantanamo ska eliminera en kraftfull symbol för rekryteringen av nya terrorister.

Tveksamt hur bra det funkar om han bara byter ut postnumret.

Så blir Obamas
superfängelse