Så tycker experterna om Nobelmenyn

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-12-10

Modernt men ändå klassiskt. Det är Edward Bloms helhetsomdöme om årets mest hemliga meny.

– Jag skulle lägga in en liten varning på sjögräset, en Nobelfest ska inte vara en trendnisse-grej, säger gastronomen.

Hållbart och ett nytt sätt att laga festmat, tycker kocken Malin Broman.

Nobelmenyn, som Sayan Isaksson och Daniel Roos komponerat, får ett högt men samtidigt något skeptiskt betyg från gastronomen Edward Blom. Förrätten anser han vara modern och klassisk.

– Jag tycker det låter som en väldigt trevlig rätt. Piggvar är fint på Nobelmiddagen och råvarorna är klassiskt svenska och ligger i linje med hur Nobelmiddagen ska vara.

– Sjögräset är trendigt, där är man lite mer i det moderna köket. Det kan fungera smakmässigt dock, säger Edward Blom.

Enligt kocken Malin Broman visar årets Nobelmeny både på ett hållbart och nytt sätt att laga festmat.

– Förrätten är väldigt modern, växterna är alger eller sjögräs från havet. Det är något som kommit alltmer, att man tar hand om råvaror från havet också, säger Malin Broman till TT.

”En typisk modegrej”

Huvudrätten är rotselleri som serveras i två olika varianter.

– Kalv är ett bra val, det är den klassiska festmaten, lyxmaten som man haft på bröllop och gästabud. Annars har vild fågel, vilt och lamm varit populärt på Nobelfesterna. Kalv har förekommit och känns väldigt bra, säger Edward Blom.

Men när Edward Blom studerar bilder av huvudrätten blir han något förbryllad.

– Den ser väldigt trevlig ut men det är en märklig bit renlav och barr där och jag vet inte om man ska äta det. Känns som en gimmick. Fånigt att man ska plocka lavar i skogen och det är en typisk modegrej.

Kebabinspirerat

Huvudrätten är inspirerad av kebab, och ska vara som en lyxig variant av snabbmaten.

– Går jag bara på utseendet och beskrivningen så ser det mycket läckert ut. Men om man har försökt att få det att smaka kebab då tycker jag han har förstört råvaran. Kebab är en bra snabbmat men inte en bra lyxmat att ha på Nobelfesten, dundrar Blom.

Till huvudrätten får gästerna något som få har ätit förut – en potatispithiviers.

– Det får nog många googla på. Det är en slags paj, en stängd paj med ett lock av smördeg. Jag tror att den är en lätt paj i Sayan Isakssons tappning. Den är en överraskning som jag är väldigt nyfiken på, säger Malin Broman till TT.

”Mer rolig än vacker”

Efterrätten tror Broman blir fantastiskt vacker och poängterar att både Sayan Isaksson och Daniel Roos är esteter.

Edward Blom är däremot av en helt annan åsikt.

– Jag tror att den är väldigt god men det är inte någon av de vackraste rätterna på Nobelfesten. Den är mer rolig än vacker. Men smakmässigt tror jag på mandel, körsbär och kaffe, säger Edward Blom som ger hela menyn godkänt med brasklappen att han inte tror att alla frackar och långklänningar kommer bli mätta av de till synes små portionerna, utan kommer att få gå över gatan till kiosken på andra sidan.