Björn sökte kärleken i sju år – sköts ihjäl

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-27

En norsk brunbjörn vandrade 124 mil på sju år – i sitt sökande efter en björnhona.

Men resan fick ett abrupt slut, när han sköts ihjäl i Dalarna.

– Vi har aldrig registrerat en så lång brunbjörnsvandring, säger biologiforskaren Siv Grete Aarnes till VG.

Brunbjörnen hittades första gången 2006 i Trøndelag, i mellersta Norge. Med hjälp av DNA från hår- och avföringsprover har forskarna sedan dess följt hans vandring, som under sju år gick långt söderut och tillbaka norrut igen.

– Att det tar så lång tid att hitta en plats att etablera sig på är lite överraskande, säger Henrik Brøseth, chef vid norska Rovdata, till VG.

Letade efter hona

Björnhanen tros ha kryssat land och rike runt i letandet efter en björnhona att para sig med.

– Det är vanligt att björnhanarna börjar bege sig bort från sin mamma i tvåårsåldern för att hitta ett eget område att etablera sig i och hitta honor, säger Brøseth.

DNA-spår har hittats i stora delar av södra Norge innan den återvände efter sju år. Då begav den sig över gränsen till Sverige.

Sköts i Sverige

Den 233 kilo tunge björnens resa i jakten på kärleken kom dock till ända vid mötet med en jägare i Älvdalen hösten 2013.

– Data från analyser av döda björnar i Sverige visar att vandringen tog slut kort tid efter att den korsade gränsen till Sverige, förklarar Brøseth.

Skandinaviska brunbjörnar är kända kan vandra långt under sin livstid och förflytta sig över stora avstånd på kort tid. Särskilt unga hannar. Men aldrig förr har forskarna hittat en björn som gått så här långt.

– Vi har aldrig registrerat en så lång brunbjörnsvandring i Norge med hjälp av DNA-prover så det är nytt rekord, säger biologiforskaren Siv Grete Aarnes från Bioforsk Svanhovd.

Björnens tänder visade att han blev 9,5 år gammal. Han var 2,5 år gammal vid den första registreringen i Rennebu 2006.

Följ ämnen i artikeln