Tvekan om Grekland kan ge ny finanskris

"Merkel och Sarkozy får ta på sig en stor del av skulden"

Protester mot EU i centrala Aten.

EU fortsätter envist att hävda att man har Greklands ekonomiska kris under kontroll.

Omvärlden är uppenbarligen av en annan åsikt.

Resultatet kan bli en ny finanskris och en dyrköpt läxa för Angela Merkel.

Börserna sjunker.

Börsen i New York föll i går med över två procent. I dag gick börserna runtom i Asien samma väg. Fall på mellan en och tre procent.

Grekland i sig är inte det som oroar mest. Skräcken är att den finansiella härdsmältan ska sprida sig till andra Euro-länder med stora skulder. Ett antal ligger i farozonen; Irland, Portugal, Spanien, Italien.

Hamnar dessa i samma knipa som Grekland hotas i slutändan hela världekonomin av en ny finanskris innan den gamla ens hunnit värka ut.

Vädrar blod

Så här hänger det ihop:

Grekland och de övriga problemländerna har stora skulder. När lånen succesivt förfaller till betalning finns en risk att det inte kan lösa lånen utan istället måste ta nya (så som redan är fallet med Grekland). Eftersom marknaden vädrar blod och inte litar på att länderna i slutändan kan betala tillbaka så ges de nya lånen till mycket högre ränta. Portugal har redan fått sitt kreditbetyg sänkt.

En ränta som gräver ytterligare hål i ländernas statsfinanser. Risken är att de övriga problemländerna precis som Grekland behöver hjälp av EU och Internationella valutafonden. Det är inga småsummor vi talar om. Grekland behöver bara i år ta nya lån på 450 miljarder kronor.

Oenighet och kaos

Många av de banker som lånat ut pengar till Grekland och övriga problemländer finns i Europa. Om de inte får tillbaka sina pengar kan vi få se nya bankkollapser.

EU har förvärrat krisen genom att agera långsamt och tvetydigt. Toppmötena har karakteriserats av oenighet och kaos som slutat med att ledarna motvilligt tagit små steg för att hjälpa Grekland. Sånt håller inte 2010. Marknaden kräver tydliga besked.

Sparka ut grekerna från Euro-samarbetet eller hjälp dom handfast och direkt.

Tvekan är den sämsta av alla signaler.

Sympati

Angela Merkel och Nicolas Sarkozy får ta på sig en stor del av skulden. Merkel har hela tiden både direkt och indirekt signalerat att grekerna själva borde rätta till vad de ställt till med. En inställning som fått mycket sympati från skattebetalarna i de läder som sköter sina ekonomier men har samtidigt hjälpt till att förvärra problemen.

Varje gång Merkel muttrat har de räntor Grekland tvingas betala på sina nya lån gått upp. I går var 2-årslånen uppe i osannolika 13,5 procent. Länder som Irak och Venezuela kan låna billigare. Tyskland och Sverige betalar några få procent.

Surt

Sarkozy har försvårat en snabb räddningsplan genom sitt motstånd att gå till Internationella valutafonden för att få hjälp. Chefen för IMF kan nämligen bli Sarkozys huvudmotståndare i det franska presidentvalet 2012.

Visst är det surt för EU att tvingas betala för Greklands bedrägliga beteende när de lurade sig med i Euro-samarbetet. Men tvingas man ändå göra det i slutändan är det huvudlöst att agera på ett sätt som gör att notan blir ännu högre.

Ytterst är det eurons framtid som står på spel.