Grötulerar, Pia!

Uppdaterad 2019-01-11 | Publicerad 2010-05-10

Språklärare ny nordisk mästare i grötkokning

Språkläraren Pia Redin, 42, vann Nordiska mästerskapen i grötkokning med sin havregrynsgröt.

Nu väntar VM i Skottland.

– Gissa om min familj kommer att vara trött på gröt!

ETT NYTTIGT RECEPT Pia Redin kan grötkokning som ingen annan – med solrosfrön och banan tog hon hem segern.

Gröt är trendigt.

Nu, när alla vill äta sunt och klokt och närodlat, har havregrynsgröten fått en renässans.

– Det är varmt och gott och nyttigt och billigt, säger Pia Redin, till vardags språklärare på Naturbruksgymnasiet i Karlstad.

Hon får medhåll av dietisten Josefine Jonasson.

– Havregryn hjälper till att sänka kolesterolvärdena och innehåller inte så mycket kalorier, samtidigt som man blir mätt och står sig länge, säger hon.

Testar på sonen

Pia Redin spetsar sin gröt med både skrädmjöl, honung och kardemumma – eller rågflingor, solrosfrön och banan, som kokas med i kastrullen.

– Bananen gör att det blir sött och gott, säger Pia Redin.

Både eleverna i N3A på Lillerudsgymnasiet och minstingen Vilgot, 3, hemma har fått agera smakråd.

Pia gick till final med sin ”Mällegröt” – toppad med hemgjord müsli – och vann med ”Ugglegröten”.

Inte havregryn

– Jag vann den ”gyllene sleven”, en träslev, och det var bra för Vilgot har haft bort min träslev, säger Pia.

I oktober väntar VM i Carrbridge i Skottland – en utmaning som heter duga.

– Om jag kommer att få träna? Gissa! De har inte havregryn så det får jag inte använda.