”Avbryt allt samarbete”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-22

Tunga namn kräver att S vänder rödgröna ryggen

Fimpa det rödgröna.

Nu kräver flera ledande socialdemokrater att samarbetet avbryts.

– Man kan inte påbörja ett samarbete utan att ha gjort sin egen hemläxa, säger Helene Hellmark Knutsson, landstingspolitiker i Stockholm.

Aftonbladet har talat med 24 av de 26 socialdemokratiska partidistrikten. Av dem vill två hänga av V och fortsätta bara med MP.

Ytterligare två vill avbryta samarbetet helt.

Mikael Berglund, vice ordförande för S i Västerbotten.

– Vi skulle kunna ha frågor där vi är överens med V och MP, men sedan gå fram som enskilda partier. Blockpolitiken blir tråkig i långa loppet, man förstorar skillnader, säger Mikael Berglund, vice ordförande för S i Västerbotten.

Gratischans

En ordförande som vill vara anonym hoppas till och med att MP nu ska säga ja till ett samarbete med alliansen, vilket skulle ge S en gratischans att dumpa även Vänsterpartiet.

– Det är nödvändigt att hitta något sätt att backa ur det, vi måste hitta tillbaka till det folkrörelseparti vi har varit.

”Inte för evigt”

Hans Ekström, ordförande för S i Sörmland, vill behålla samarbetet – men bara för en tid:

– Vi kan inte avbryta samarbetet nu när vi har gått till val på det. Men inget är för evigt. Samarbetet med V är problematiskt och väljarna har straffat oss för det. Långsiktigt tror jag inte att det är bra.

Det är inte bara distriktsordförandena som är skeptiska till samarbetet.

Anders Johansson, S-kommunalråd i Sigtuna.

– Jag tror att samarbetet behöver upphöra. Socialdemokratin behöver nu ägna all kraft åt sitt eget parti och sin egen politik och se till komma ut starkare i god tid till 2014 och gå till val som en självständig stark kraft, säger Anders Johansson, S-kommunalråd i Sigtuna.

”V en belastning”

Och Helene Hellmark Knutsson, S-landstingspolitiker i Stockholm, anser att framför allt Vänsterpartiets oförmåga till kompromisser har skadat Socialdemokraterna:

– De gjorde inte ens en ansats till att förnya sig i frågor som de visste stötte bort våra väljare. Det blev en belastning i valrörelsen.

– Jag tycker att Socialdemokraterna framför allt ska koncentrera sig på att göra den hemläxa man inte gjorde efter 2006: förnya vår politik och lyfta in en ny generation av företrädare som kan tänka nytt och fräscht.

”Oseriöst”

SSU:s ordförande Jytte Guteland är dock kritisk till dem som redan nu slår fast vad som gått fel.

– Jag tycker att det är anti-intellektuellt och helt oseriöst att tre dagar efter valet ha en klar uppfattning om vad som inte gick bra. Ett så här dåligt valresultat kräver en riktig valanalys. De som springer ut nu har antingen en egen politisk agenda eller vill profilera sig själva.

Följ ämnen i artikeln