Ta tuffare tag mot svarthandeln!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-31

"Vi är medvetna om att svarthandeln är ett allvarligt problem."

Så skriver justitieminister Thomas Bodström och bostadsminister Lars-Erik Lövdén i ett brev till Stockholms fastighetsägareförening.

Tyvärr är de luddiga om hur eländet ska stoppas.

Svarta bostäder omsätter 600 miljoner kronor om året i Stockholm, enligt fastighetsägarna.

Som bostadsreporter får jag ofta frågor om priserna på svarta börsen. Svarar förstås att jag inte ger råd om kriminell verksamhet.

Nya förslag finns:

Riksdagskvinnan Inger Segelström motionerar tillsammans med två andra socialdemokratiska ledamöter - den som anmäler svartaffären ska behålla lägenheten och få tillbaka 70 procent av pengarna som betalats svart.

Hyresgästföreningen vill ge amnesti för svartköpare - man garanterar dem att ha kvar hyreskontraktet om de anger svartsäljaren eller värden som fejkar skenbyten.

Bra?

Nej!

Att belöna angivare och ge dem frisedlar kan inte vara rätt väg att lösa problemet. Inte heller att ge efter för värdarnas lobbyister som envist hojtar om marknadshyror som rätt tvättmedel. En del värdar är faktiskt med i byken.

Gör det olagligt att köpa

Jag tycker man ska vara tuffare.

Kanske ska det rentav bli lika olagligt att köpa som att sälja svart.

Myndigheterna måste effektivt spåra upp svartmäklare och skumvärdar och nita dem. Kan inte vara så svårt. Om man verkligen vill.

Kommunala bostadsförmedlingen bör ta hand även om andrahands-

uthyrning, en bra början. Krokben för oseriösa förmedlare - som bör sättas under tillsyn precis som fastighetsmäklare.

Absolut viktigast är givetvis att bygga fler hyreslägenheter, speciellt ungdomsbostäder. En bostadspolitik som ser till att hyreslyor blir så många och så billiga att vanliga inkomsttagare har råd att hyra dem.

Både Bodström och Lövdén håller nog med ...

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln