Förtroendet är bortblåst

Publicerad 2012-04-11

Väljarna sviker Reinfeldt – förutom när det handlar om pengar

Stefan Löfven har tagit kommandot om frågan som väntas avgöra valet 2014.

Väljarna har nu störst förtroende för Social­demokraterna när det ­gäller jobben.

– Det beror på att regeringen saknar näringspolitik, säger S-ledaren.

Under april har Aftonbladet/United Minds låtit väljarna rangordna vilken regering, ledd av M eller S, som de har störst förtroende för.

Och framgångarna för Socialdemokraternas Stefan Löfven fortsätter. S vinner i fyra av fem tunga politiska frågor: jobben, vården, skolan och miljön.

– När man frågar väljarna är jobbfrågan den viktigaste. Och här har det skett störst förändring, jobben var den fråga som gjorde att alliansen vann 2006, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

”Stor trovärdighet”

Till stor del är det den forne IF Metall-basen Stefan Löfvens egen förtjänst att S nu återtagit initiativet.

– Jobben är det område där han som person för med sig en mycket stor trovärdighet. Folk vet att han kommer från en verklighet där man sysslar mycket med jobb och ser konsekvenser av arbetslöshet, säger Carl Melin.

Men fortfarande har Moderaterna ett klart övertag i förtroendet bland väljarna när det gäller att ta ansvar för ekonomin.

– Reinfeldt och fram­förallt Borg har ett väldigt stort förtroende för sitt sätt att hantera landets ekonomi. Det här vet båda partierna och de kommer att ­anstränga sig för att visa sitt ansvarstagande, säger Carl Melin.

Ska visa politiken

Enligt S-ledaren Stefan Löfven beror hans partis framgång i jobbfrågan till stor del på att regeringen saknar näringspolitik.

– I stället har man sänkt ersättningen för de arbetslösa, vilket inte skapar ­efterfrågan på jobb. Det ­skapas av högre efter-

frågan hos företagen, när exporten ökar och när det skapas bättre produkter, ­säger han.

Men Stefan Löfven ­erkänner att hans parti ­varit ­svaga en tid när det gäller den ekonomiska trovärdigheten.

– Men vi kommer att kunna visa det snart. Det är vår hemmagren, att ha sunda och starka statsfinanser, ­säger han.

Tror på jobbfrågan

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten menar att förtroende när det gäller ekonomin är viktigast.

– Utan ansvar för ekonomin kan man inte presentera en politik på andra områden. Jag är övertygad om att valrörelsen 2014 kommer att handla om jobben och där saknas besked från S, säger hon.

I Aftonbladet/United Minds mätning presenteras också hur stor del av väljarna som tycker att Sverige ­utvecklas åt rätt eller fel håll. 36,0 procent är nöjda med utvecklingen, 41,4 procent är det inte. Det är vitt skiljda siffror jämfört med tiden kring valet 2010. Då tyckte mer än varannan ­väljare att landet var på rätt väg.

– Det finns en känsla hos svenska folket att de vill ha förändring. Det förklarar också delvis varför S ökat så kraftigt på kort tid, säger Carl Melin.