Statens råd: dra ner på köttet

Publicerad 2014-11-26

Glöm biffen – här har du lite broccoli.

Livsmedelsverkets nya kostråd ska hjälpa både miljön och människors hälsa. Men alla är inte nöjda.

– 500 gram kött i veckan? Det är vad jag äter på en dag, säger kocken Johan Jureskog.

Sju skivor bröd om dagen? Quinoa eller potatis? Chark på fredagskvällen?

Debatten om hur vi ska äta tycks aldrig ta slut. Nu har en av de tyngsta debattörerna, statliga Livsmedelsverket, lagt förslag på nya kostråd. Och det är inga goda nyheter för köttälskare.

– Sen i somras rekommenderar vi högst 500 gram rött kött i veckan, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Det nya i Livsmedelsverkets rekommendationer, som presenterades på onsdagen, är att myndigheten tar större miljöhänsyn än vad man har gjort tidigare.

– Av miljöskäl skulle det vara bra om folk åt mindre kött eller kanske till och med slutade, säger Anette Jansson

Varför föreslår ni inte det?

– Vi har en tradition av att äta kött och vi vill hjälpa folk där de befinner sig just nu.

"Jag mår hur bra som helst"

En som nog skulle behöva en mjukare omställning till det köttlösa samhället är Johan Jureskog, kock på köttrestaurangen AG i Stockholm. Han är skeptisk mot de nya råden.

– 500 gram kött är vad jag äter på en dag och jag mår hur bra som helst. Jag är ingen hälsoprofessor, men jag mår som bäst när jag äter en stor bit kött med grönsaker till, säger han till Aftonbladet.

Men miljön då?

– Jag tycker absolut att man kan äta mindre kött, men framförallt måste vi äta bättre kött. Men är vi beredda att betala för det? Tyvärr jagar många bara extrapriser, säger han.

"Vi har bara ett liv"

Många av Livsmedelsverkets råd går att känna igen sen tidigare. Välj fullkorn istället för vitt mjöl. Ät mycket grönsaker och frukt. Se upp för socker och fett.

– Det är bra att de inte hattar runt för mycket. Jag tycker de här rekommendationerna låter bra, säger näringsexperten Fredrik Paulún.

Johan Jureskog kommer dock inte att förändra hur han äter eller hur han lagar mat.

– Så här är det: folk älskar kött och de kommer fortsätta att älska kött. Vi har bara ett liv – då kan man lika gärna äta gott, säger han.