”Rid ner de svartklädda”

Publicerad 2015-02-16

MALMÖ. Någon måste rida ner de svartklädda.

Så säger en polisman i en tidigare hemlig filmupptagning från demonstrationen vid Svenskarnas partis möte.

Ett tiotal personer skadades när ryttare sattes in mot folkmassan.

– Det är besvärande, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef. 

Ett tiotal personer skadades i samband med att rytteriet sattes in under Svenskarnas partis möte på torget i Limhamn i Malmö den 23 augusti. Aftonbladet har tidigare publicerat de dramatiska bilderna när en grupp polisryttare rider i full galopp mot en stor folksamling.

Människor flyr i panik men många hinner inte undan och hamnar under hästarna.

Händelsen har polisanmälts av flera privatpersoner men den utredningen lades ner. Däremot pågår polisen internutredning fortfarande. Vid en presskonferens i dag berättade biträdande regionpolischef Jarl Holmström att en patrull ska ha beordrat en nedridning av motdemonstranter.

Film från utredningen

Polisen släppte i dag också en film från den hemliga utredningen.

– Det finns en filmsekvens där patrull Delta 52 säger att man måste ha, på utsidan, Foxtrot, vilket innebär rytteriet, för att rida ner de här svartklädda. Det är besvärande, säger Jarl Holmström.

Ska polisen verkligen uttrycka sig på det här sättet?

– Nej, det ska man inte. Men även om de här poliserna är särskilt utbildade så är de också särskilt utsatta. Det måste man ha i åtanke.

Några poliser utanför internutredningen har uppmärksammat ledningen på uttalandet under filmsekvensen. Därför ger polisen nu internutredningen bakläxa – patrullens agerande under filmsekvensen måste utredas igen.

– Vi har påtalat detta för internutredningen. Så de ska granska filmen igen, säger Jarl Holmström.

”Utredningen får visa”

Det är dock ännu oklart att hur det här uttalandet påverkade polisrytteriets agerande i Limhamn. Polisen kan ännu inte säga om det var det som ledde till att hästarna sattes i galopp mot folkmassan.

– Vi vet inte om uttalandet kom i samband med att hästarna sattes in. Det får utredningen visa, säger Jarl Holmström.