Rapport: MH17 sköts ned med rysk luftvärnsrobot

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Malaysiska passagerarplanet MH17, med 298 personer ombord, sköts ned med en rysk luftvärnsrobot som avfyrades från separatistkontrollerat område i Ukraina.

Det konstaterar en internationell utredning som presenterades på onsdagen.

– Det råder inget tvivel om att våra slutsatser stämmer, säger utredningschefen Wilbert Paulissen vid en presskonferensen.

Kreml förnekar rysk inblandning.

Passagerarflygplanet Malaysia Airlines flight 17 exploderade över Ukraina den 17 juli 2014. Samtliga 298 ombord dog vid kraschen nära byn Hrabove utanför Donetsk.

Händelsen har i två år utretts av en grupp åklagare och kriminalpoliser från Nederländerna, Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina. Delar av slutsatserna i utredningen presenterades vid en presskonferens under onsdagen.

I sin rapport slår utredarna fast att passagerarplanet sköts ned med en rysktillverkad Buk-robot. Vapnet avfyrades från rebellkontrollerat område i östra Ukraina, enligt utredningen.

– Vår brottsutredning visar att flight MH17 sköts ned med en Buk-robot tillhörande serien 9M83, den fördes in från Ryssland, säger Wilbert Paulissen, chef för den nederländska nationella polisen, vid presskonferensen.

MH17, en Boeing 777, var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när roboten slog in i flygplanet nära cockpit, på tio kilometers höjd. De flesta av offren, 196, var nederländska medborgare.

Smugglades tillbaka över gränsen

Utredningsgruppen uppger att den exakta geografiska positionen för avfyrningsplatsen är ett område nära byn Pervomaisk i Luhansk.

Teorin är att vapnet tillhör ett ryskt luftvärnsförband stationerat i staden Kursk. Den mobila robotrampen ska ha fraktats från Ryssland, över gränsen till Ukraina och ett fält söder om Pervomaisk på eftermiddagen den 17 juli.

Nedskjutningen kan eventuellt ha skett av misstag i tron att MH17 var ett ukrainskt militärt transportplan. Vapnet ska sedan ha smugglats tillbaka över gränsen till Ryssland tidigt nästa dag.

Utredarna drar sina slutsatser efter att ha studerat amerikanska satellitbilder och där sett Buk-roboten förflyttas genom rebellkontrollerat område. Bland bevisen finns även ögonvittnen, telefonsamtal, radiokommunikation samt bilder och filmer som bland annat hittats på sociala medier.

Det är uteslutet att ett stridsflygplan skulle ha angripit passagerarplanet. Inget annat flygplan var i närheten enligt radarbilder.

”Det råder inget tvivel”

Utredarna bedömer att bevisen håller i domstol, men åklagarna kommer i nuläget inte väcka åtal mot någon med tanke på rättsliga och politiska hinder.

Ett 100-tal personer har identifierats som misstänkta för eventuell inblandning i händelsen. Men det är oklart vem som har gjort vad och bär ansvar. De bitarna ska utredas vidare. Mellan 100 och 200 personer arbetar fortfarande med utredningen.

Över 200 vittnen har förhörts och utredarna har lyssnat igenom 150 000 telefonsamtal.

– Det råder inget tvivel om att våra slutsatser stämmer. MH17 sköts ned från ett landsbygdsområde i östra Ukraina, säger Wilbert Paulissen vid presskonferensen.

Ryssland förnekar

Andrei Koban, chef för de ryska luft- och rymdstyrkorna, kommenterade nedskjutningen på en presskonferens i måndags. Han slog då ifrån sig anklagelserna om att Ryssland var inblandat i katastrofen.

– Om det var en Buk-robot som sköts mot flygplanet, så måste den ha avfyrats från ett område som kontrolleras av ukrainska styrkor, sa han.

Detta upprepades av Ryssland på onsdagen.

Enligt Dmitry Peskov, talesperson för Kreml, visar radardata att roboten inte avfyrades från ett område kontrollerat av proryska rebeller.

– Datan är tydlig ... det finns ingen robot. Om det fanns en robot måste den ha avfyrats från någon annanstans, säger han i en telefonkonferens med journalister, enligt Reuters.

Maria Zakharova, presschef vid det ryska utrikesdepartementet, framhäver i ett uttalande att utredarnas slutsatser är partiska och politiskt motiverade.

– Utredningen fortsätter att ignorera obestridliga fakta från den ryska sidan, trots det faktum att Ryssland i stort sett är den enda som skickat pålitlig information till dem.

Familjmedlemmar till offren hade på förhand informerats om innehållet i rapporten.

Publicerad:

LÄS VIDARE