Eric har tröttnat på ordet ”lyckopiller”

Publicerad 2016-06-17

Antidepressiva läkemedel hjälpte Eric Öbo ur hans depression och räddade kanske hans liv, skriver Expressen.

– Jag blir jävligt förbannad på de som kallar det ”lyckopiller”. Det här är mediciner som kan rädda livet på människor, säger han till Aftonbladet.

För några år sedan hamnade Eric Öbo, 35, i en svårare depression. Han tvingades söka vård akut flera gånger.

Situationen förändrades när han fick rätt dos av det antidepressiva läkemedlet Venlafaxin. Sedan drygt två år tillbaka är han frisk.

– Jag tvivlar på att jag hade blivit det utan medicin, säger han.

Eric säger att en normal depression brukar vara mellan sex månader och ett år.

– Jag minns att någon sa till mig att ”Det är bara sex månader, det är väl bara att rida ut det?” Då tänkte jag ”Är du helt dum i huvudet? Jag kan inte må så här i sex månader”.

”Blev jävligt förbannad”

Nyligen var Eric hemma hos en nära vän som har liknande erfarenheter. Kompisen har gått i psykodynamisk terapi en längre tid utan att känna sig bättre. Men efter att ha fått fick läkemedlet Mirtazipin utskrivet förändrades allt. Efter tre veckor började kompisen känna sig "vardaglig" igen.

– När jag kom hem på kvällen blev jag jävligt förbannad över att folk kallar det ”lyckopiller” och en ”enkel utväg”. Det är mediciner som kan rädda livet på människor och ge dem ett normalt liv, säger han.

”Kallas föraktfullt 'lyckopiller'"

Därför skrev Eric ett Facebookinlägg där han sammanfattade sina tankar.

"Trots att de räddat livet på hundratusentals människor, trots att deras effektivitet har konstaterats i ett flertal metastudier, finns det fortfarande personer som lite föraktfullt kallar dessa mediciner för "lyckopiller". Trots att det egentligen handlar om "piller" som kan få dig att må och känna normalt. Ingenting annat. Några tvivlar till och med på att de gör någonting alls förutom att ge biverkningar".

I inlägget berättar Eric dessutom om sin egen depression.

– Nu är det en massa människor som skriver att det var modigt av mig att berätta. Men för mig handlar det inte om att vara modig. Depression är en sjukdom som alla andra. Det ska inte vara svårare att berätta om den än att berätta att man har cancer eller diabetes, säger han.

”Måste ske en förändring”

Eric säger att det inte bara är gemene man som har dålig koll på antidepressiva och dess effekter. Enligt honom är det också många läkare som skulle behöva lära sig mer.

– En del allmänläkare, jag säger absolut inte alla, vet väldigt lite om de här läkemedlen. De byter preparat för ofta trots att det gäller att "kräma ur medicinen" ordentligt med högre doser, kanske kombinera olika sorter, innan man överväger ett byte. De är heller inte tydliga med att det kan ta tre månader innan läkemedlen får effekt. För att lyckas med en depressionsbehandling måste man ha tålamod. Det här är så vanligt att primärvårdens doktorer måste lära sig hur de fungerar, säger han.

Följ ämnen i artikeln