”Karadzic kommer skickas till Haag”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-22

Serbiska myndigheterna höll en presskonferens i Belgrad efter gripandet av krigsförbrytaren Radovan Karadzic.

Radovan Karadzic jagades i tolv år för massakern på närmare 8 000 muslimer i Srebrenica. Han greps under måndagskvällen och nyheten har kablats ut över världen under tisdagen.

Vid elvatiden på förmiddagen höll de serbiska myndigheterna en presskonferens där de berättade om gripandet av Karadzic.

"Han försökte inte fly"

– Vi grep honom i går på kvällen efter att ha spanat på honom länge. Alla andra spekulationer om när det skedde är fel. Gripandet gick bra till utan några skador varken på polisen eller den gripne. Han försökte inte fly vid gripandet, sa Serbiens åklgarare för krigsbrott Vladimir Vukcevic på presskonferensen.

Polisen var i första hand ute efter Ratko Mladic men tipsen efter honom ledde till Karadzic.

– Han försökte dölja sin identitet när han greps och hävdade att han jobbade på ett privatföretag. Han använde namnet Dragan Dabic, sa Rasim Ljajic, Serbiens kontaktman till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Bytt identitet

På presskonferensen visades en bild upp av hur Karadzic hade skaffat långt vitt hår och en kraftig skäggväxt som gjorde det mycket svårt att identifiera honom.

– Han gick runt fritt i Belgrad. De han hyrde lägenheten av visste vem det var, meddelade Vladimir Vukcevic.

Enligt polisen så har Karadzic valt att inte uttala sig sen han greps.

– Han har inte sagt någonting under de första förhören, fortsatte han.

Fortsätter jakten

Det var inte mycket information som släpptes på presskonferensen. Det för att man inte ville avslöja för mycket med tanke på att jakten på Mladic fortsätter. Man tror att de fortfarande hållit kontakten.

Det framkom dock att Karadzic kommer skickas till domstolen i Haag.

– Domaren har sagt att han kan fara till domstolen i Haag. det finns inga hälsoskäl till att inte skicka honom, berättade Vladimir Vukcevic.