Varningsbandet som kan stoppa trafiken

Publicerad 2023-12-25

Var försiktiga. Håll i er.

Det riskerar att bli både stormbyar, översvämning och ishalka under juldagen.

– Det är viktigt att man är medveten om varningarna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Längs hela västkusten sträcker sig ett varningsband – från Malmö i syd till Strömstad i norr. Det är vindarna från väst som för med sig stora vattenmängder in. Det riskerar att bli översvämning.

För detta har SMHI utfärdat varningar för högt vattenstånd. Värst blir det mellan Helsingborg och Halmstad – där är varningen orange.

– Det är viken som ligger där. Som vädret ligger nu blåser det in vatten från Nordsjön och Öresund som trycker på kusten, säger Simon Pliscovaz, vakthavande hydrolog på SMHI.

Söder om Helsingborg och norr om Halmstad är varningen gul. Men även där finns det en risk att byggnader och vägar översvämmas.

– Man får vara försiktig längs vattnet. Har man båtar som står nära vattnet är det dock bra att kolla till det. Och framförallt hålla sig uppdaterad, ifall det blir värre, säger Simon Pliscovaz.

Den gula varningen gäller ända fram till 23.00. Det högsta vattenståndet mellan Helsingborg och Halmstad väntas avta innan lunch – orangea varningen övergår då till gul.

Här är varningarna som SMHI utfärdat.

SMHI har där utfärdat gul varning för vind i delar av västligaste Götaland och på Österlen. Mellan varven blir det hårda vind- eller stormbyar på sina håll.

Varningen gäller fram till 14.00 på juldagen.

Här finns det risk för plötslig ishalka.

”Ha god tid på sig”

På flera håll i Götaland ligger också gula varningar om plötslig ishalka.

– Här är det kan det vara underkylt gäng som kan frysa till snabbt, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg.

Varningsområdet som råder är framförallt i Östergötland och norra Småland. Men under dagen utvidgades varningen om plötslig ishalka i Götaland.

– Strax söder om varningsområdet är det nu plusgrader, men senare väntar tempen sjukna i dessa delar. Då finns det riska att blöta vägar fryser till och det blir ishalka även där, säger Söderberg.

Även om ingen varning finns där är det viktigt att tänka till när man ger sig ut på vägarna poängterar hon.

– Man ska vara medveten om att det generellt kan vara halkigt på vägarna. Det kan gå långsammare. Det är viktigt att hålla avstånd. Framförallt ska man ha god tid på sig.

Varningen längs västkusten.

Följ ämnen i artikeln