Koranbrännares uppehållstillstånd omprövas

Isak Fritzon/TT

Publicerad 2023-07-28

Bild från i juli då en demonstration mot koranbränningar hölls vid Medborgarplatsen i Stockholm.

En av de personer som tidigare bränt Koranen utanför Iraks ambassad och en moské på Södermalm i Stockholm vill nu göra samma sak på tre nya platser. Samtidigt pågår en prövning av mannens uppehållstillstånd i Sverige.

Iranska ambassaden, en moské i Botkyrka söder om Stockholm och centralt i staden. Det är de nya platserna där en man, som tidigare varit inblandad i två uppmärksammade koranbränningar under sommaren, nu vill bränna skriften på nytt.

Enligt dokument som TT fått från Migrationsverket beviljades mannen, som är irakisk medborgare, uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige den 16 april 2021. Det tillståndet gäller fram till den 16 april nästa år.

Men den 11 juli i år öppnade Migrationsverket ett ”ärende om återkallelse av statusförklaring och uppehållstillstånd” rörande mannen.

Varför den prövningen inletts är oklart. Enligt Migrationsverket kan övriga frågor från TT inte besvaras ”på grund av rådande sekretess”.

Utanför Irans ambassad

Två andra personer har också i veckan ansökt om att bränna religiösa symboler, en turban och Koranen, samt Irans flagga, utanför Irans ambassad.

Flera av ansökningarna gäller under helgen och nästa vecka.

Under torsdagen kommenterade statsminister Ulf Kristersson (M) koranbränningarna. Han sade att Sverige står ”inför ett antal formativa dagar i början av nästa vecka”, eftersom det är flera personer som begärt tillstånd om att få hålla allmänna sammankomster där det planeras för skändningar av skrifter.

– Om de beviljas så står vi inför ett antal dagar med uppenbar risk att det händer allvarliga saker. Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, sade Kristersson.

Även Bibeln

En annan man har ansökt om att bränna Bibeln och en psalmbok utanför en kyrka i centrala Stockholm. I ansökan framgår det att syftet är att ”deskalera Koranbränningarna som sätter alla svenskar och svensk regering i en svår sits i den muslimska världen”.

En manifestation som hade tillstånd under fredagen genomfördes utan att någon religiös skrift tändes på eller att det uppstod några oroligheter.

Följ ämnen i artikeln