S uppmanar Jamal El-Haj att lämna riksdagen

Publicerad 2024-02-09

Socialdemokraterna uppmanar riksdagsledamoten Jamal El-Haj att lämna sin post.

Det meddelade Socialdemokraterna i Skåne under en presskonferens.

”Jag har fullt förtroende för Skånes partidistrikts beslut och utgår ifrån att uppmaningen hörsammas”, kommenterar Magdalena Andersson.

På fredagen hade Socialdemokraterna ett samtal med Jamal El-Haj där distriktet i Skåne berättade att man inte längre har förtroende för riksdagsledamoten.

Anledningarna är flera, enligt Niklas Karlsson, ordförande för S Skåne, men det hela började med att Jamal El-Haj deltog på en palestinakonferens förra året, trots att partiet avrått från det.

Konferensens arrangörer har knutits till terrorgruppen Hamas.

Så sent som på fredagen kunde Expressen avslöja att Jamal El-Haj sökt upp Migrationsverket för att yttra sig om ett asylärende gällande en konservativ imam.

Niklas Karlsson vill inte peka ut en enskild händelse som lett fram till beslutet att få bort El-Haj ur riksdagen och säger att det är en samlad bedömning.

– Hans agerande har skadat Socialdemokraterna, säger Niklas Karlsson.

S har än så länge inte fått något svar om Jamal El-Haj kommer att lämna sin riksdagsplats.

– Vi har pratat med honom i dag men det finns anledning att prata med honom igen, säger Niklas Karlsson.

– Vi har gjort en samlad bedömning om att han saknar vårt förtroendet.

Jamal El-Haj (S)

”En lång, svår process”

Partiledaren Magdalena Andersson har tidigare uttryckt starkt förtroende för Jamal El-Haj vid flera tillfällen, men nu har alltså partiet vänt.

Hon uttalar sig i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

”Jag har fullt förtroende för Skånes partidistrikts beslut och utgår ifrån att uppmaningen hörsammas”, säger Magdalena Andersson.

Det är S i Skåne som har fattat beslutet, men partiledningen är informerad, säger Niklas Karlsson.

– Att diskutera förtroendefrågor är inga lätta beslut, det är inget man tar lättvindigt på. Det har varit en lång, svår process för oss och det är inga beslut som man fattar med glädje.

Har approcherats av Nyans

Jamal El-Haj har dragit röster för S i Malmö. Där har S fått konkurrens från partiet Nyans, som enligt tidigare uppgifter ska ha närmat sig Jamal El-Haj. Hittills har han dock gett Nyans kalla handen.

På Aftonbladets fråga till Niklas Karlsson om hur han ser på riskerna för att S nu tappar ännu mer till Nyans, när Jamal El-Haj inte längre ska representera S, svarar Karlsson att han inte har några synpunkter på det.

– Man ska veta att Jamal har varit företrädare för Socialdemokraterna under väldigt många år. Jag kan inte bedöma hur han tänker nu. Vi har bara gjort en samlad bedömning och bett honom att lämna som representant för Socialdemokraterna i riksdagen.

Aftonbladet har sökt Jamal El-Haj för en kommentar.

Socialdemokraternas Skåneordförande Niklas Karlsson.

ANNONS