Köldrekorden står som spön i backen och ingen ljusning i sikte

Publicerad 2023-03-31

En ovanligt kall och snöig mars går mot sitt slut.

Men det lär inte bli varmare i första taget. Räkna inte med att duka upp utomhus i påsk.

– Jag brukar svara så här: Det beror lite på hur tuff man är, men jag skulle inte göra det.

I morgon är det april och Sverige kan se tillbaka på en av de kallaste och snöigaste marsmånaderna på många år. Det beror på att kalla luftmassor från norr hindrar den varma luften att komma upp från syd.

– Det är kyligt får man säga. Temperaturerna skiljer sig mycket i Europa. I Spanien och Frankrike slås värmerekord just nu. Men vi får inte upp de varma luftmassorna hit, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

Rekordkyla

Det har lett till flera kalla nätter de senaste veckorna. Natten till torsdag hade Uppsala till exempel -14,3 grader. Den kallaste marsnatten sedan 1958. I Karesuando i nordligaste Lappland brukar det förvisso vara kallt, men natten till 24 mars tog nog många på en extra tröja. Då visade kvicksilvret -36,8 grader. Så kallt har det inte varit på den här sidan av vårdagjämningen sedan 1916.

– Men framför allt handlar det om snö och regn. Det har varit nederbördsrekord i Västergötland, Östergötland och Mälardalen. Det har fallit snö som sen smält och frusit. Det tror jag många märkt av när det varit halt på gång- och cykelvägar. Hade det varit en vanlig månad i södra Sverige hade det mest varit regn, säger Sverker Hellström.

Snöyra i centrala Stockholm.

Ingen vår i sikte

För den som längtar efter ljumma vårnätter finns inte mycket ljusning i sikte. Snarare handlar det om fler köldrekord som man sitter och spanar efter på SMHI:s huvudkontor i Norrköping.

– Skulle de kommande nätterna bli ovanligt kalla, vilket det ser ut att kunna bli på flera håll i landet. Då kan det bli den kallaste aprilnatten på länge. Så det håller vi ögonen på just nu. Det får vi utvärdera när vi kommer tillbaka på måndag.

Kallt i Karesuando. Bilden är från 1999, då 53 minusgrader uppmättes.

Störst sannolikhet för kalla nätter i helgen är det i mellersta och norra Götaland samt östra Svealand där det snöat mycket de senaste dagarna.

– För att få en ovanligt kall natt är det bra med ett nysnötäcke. Då får man kraftigare värmeutstrålning under natten.

Den stora frågan från alla oss som är trötta på vintern är: När kommer våren egentligen?

– Ja... vi ser tio dygn fram ungefär och än så länge vi ser inte riktigt det här omslaget till vårvärme. Men chansen ökar allt efter att april månad går. Vi får hoppas på att den kommer, solen stiger ju allt högre på himlen.

Kommer man kunna duka upp påsklunchen utomhus tror du?

– Det är nästa lördag. Jag brukar svara så här: Det beror lite på hur tuff man är, men jag skulle inte göra det. Man får ha vinterjackan på skulle jag tro.

Följ ämnen i artikeln