Superfiskarens kungliga fångst

Leif Krause, 43, om drömnappet: Euforisk glädje

Publicerad 2022-10-09

HAR DÖPT FISKEPLATSEN TILL ”EUPHORIA” Storfiskaren Leif Krause, 43, var ute på djupt vatten och lyckades få en större kungsfisk på kroken. Vågen visade nära tolv kilo – svenskt rekord.

1 1 9 6 0.
Så många gram lyder det nya svenska rekordet för större kungsfisk – bara 180 gram från världsrekordet.
– Det ska till något väldigt speciellt för att man ska bli riktigt euforiskt glad. Men det blev jag, säger Jönköpingsbon Leif Krause, 43.

I gryningen den 14 augusti gick Leif Krause och kompisen Håkan Wing ut i en 6,6 meter lång walkaroundbåt från en liten brygga mellan Lysekil och Smögen. De styrde rakt västerut på Skagerrak, till ett område de inte brukar fiska i.

– Att gå ut på djuphavsfiske kräver väldigt bra väderförhållanden. Oavsett om du har en båt på sex, sju eller åtta meter så blir det bara en plastbalja där ute på havet, säger Leif Krause.

Det var bra väderförhållanden och visst nappade det, men först dagen efter. 570 meter ner.

– Det tar mellan tio och femton minuter att komma ner till botten när du släpper på 600 meters djup och det krävs 700-800 gram bly. Fisken nappade några meter ovanför botten.

I 45 minuter vevade han in flätlinan på sitt havsfiskespö, utan att ha en aning om vad han hade fått på kroken.
– När den kom upp till ytan såg jag att det var en sådan där större kungsfisk. Det är en raritet där ute och ingen annan fisk är så orange och stor. Det var bara att snabbt se till så att den kom upp i båten.
Han har fångat den knallorangea fisken tidigare, men den var betydligt mindre.
– Jag tror den vägde 810 gram. Världsrekordfisken är fångad från oljeplattformen Idun långt ute i Nordsjön.

Hans rekordfisk, uer som den benämns på krogen, vägde alltså över elva kilo mer, är 76 centimeter lång och har en omkrets på 79 centimeter.

– Det är den mest unika fisk som jag fått. Och tre timmar senare fick också kompisen en på nästan nio kilo. Så vi fick två enorma fiskar. Vi döpte vår nyfunna plats där långt ute på Skagerak till ”Euphoria”, eftersom vi kände en sådan euforisk glädje över de här fiskarna, säger Leif Krause.

I våras fångade Leif en håkärring på 282 centimeter. Den mätte han i vattnet, sedan släpptes den fri och kunde återvända till djupet.

Han är storfiskaren som nu har slagit ytterligare ett svenskt rekord, att lägga till sina tidigare fem. Dessutom har han fångat 76 olika fiskarter i Sportfiskarnas Hall of fame för storfiske, flest i Sverige.

I 33 år har fiske varit hans största intresse. Från det att han var tio år, när han träffade fiskare som höll på med artfiske i barndomens Kalmarsund, fram till att han var 20 år fiskade han 200 dagar varje år. Nu ligger det på 70–80 dagar.

För tolv år sedan började han med djuphavsfiske och åker ut ett par gånger om året.

Har du någon drömfisk som du skulle vilja fånga?
– Skulle man skriva ner drömfiskar av olika arter så skulle en sådan här kungsfisk inte vara med på menyn, det är nästan bortom drömmarna. Det vore otroligt kul nu att få en svenskfångad hälleflundra. Det fångas kanske någon eller ett par där ute om året, så chansen finns ju.

Följ ämnen i artikeln