15-åringen i Skellefteå anses skyldig

TT

Publicerad 2022-10-19

En cykelväg och tunnel i närheten av Morö Backe skola där den minderårig flickan överfölls i somras. Arkivbild.

Den 15-årige pojke som åtalats misstänkt för att ha våldtagit och försökt mörda en flicka i Skellefteå i somras bedöms skyldig av tingsrätten.

Nu ska han genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Beslutet fattades i dag i Skellefteå tingsrätt, rapporterar lokala medier.

Rätten skriver, enligt SVT Västerbotten, att det finns övertygande bevisning om att 15-åringen har begått de åtalade gärningarna.

Både åklagaren Andreas Nyberg och försvaret har begärt att 15-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En mindre så kallad paragraf-7 utredning är gjord tidigare.

Får bestående men

Flickan hittades svårt skadad i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå den 7 juli. Hon hade utsatts för omfattande våld och kommer enligt åtalet att få bestående men.

Flickan har inte kunnat förhöras om vad som hände på grund av de svåra skadorna. Det var enbart ”tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och flickan inte dog” skrev åklagaren i ett pressmeddelande i samband med åtalet.

Tidigt i utredningen uppstod också tvivel kring den misstänkta personens ålder.

Dagen efter att flickan hittats uppgav polisen att det fanns en misstänkt person under 15 år, som på grund av sin låga ålder inte var straffmyndig. Men i mitten av juli fattade utredningsledaren beslut om att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en åldersutredning.

Resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre och därmed straffmyndig.

Förnekar mordförsök

Huvudförhandlingen inleddes i förra veckan och rätten beslutade om stängda dörrar. Den åtalade har inte varit på på plats i rättssalen.

Pojken nekar till åtalspunkten mordförsök, men accepterar rubriceringarna grov våldtäkt mot barn och synnerligen grov misshandel.