Trump i New York – Vita huset varnar för våld

Uppdaterad 2023-04-04 | Publicerad 2023-04-03

Donald Trump har landat i New York.

I morgon ska åtalet mot honom läsas upp i domstolen.

Myndigheterna är oroliga för våld och stök i samband med besöket.

Donald Trump, före detta president i USA, anlände till New York med sitt privata plan i dag. Han lämnade tidigare i dag sitt hus Mar-a-Lago i Florida och lyfte sedan från flygplatsen i Palm beach.

Trump skrev själv tidigare i dag om sin resa på det sociala nätverket Truth Social:

”Jag ska, tro det eller ej, till domstolen”.

I New York ska Trump få åtalet uppläst för sig. Det är planerat på tisdag klockan 14.15, lokal tid.

Här anländer han till Trump tower på Manhattan.

Varnar för våld

I samband med att den före detta presidenten lämnar Florida för New York varnar Vita huset för att det kan komma att bli stökigt.

Enligt nyhetsbyrån Reuters varnar man för våld.

Myndigheterna misstänker att anhängare till expresidenten kan samlas till demonstrationer och skapa upplopp.

Vissa har också flaggat för sådant på sociala medier.

Efter expresidentens första inlägg på Truth Social om att han riskerar att bli gripen uppgav ett konto att man ”har presidentens rygg” och skrev att ”helvetet kommer att bryta lös” om han blir åtalad.

Donald Trump har själv eldat på sina anhängare i en rad inlägg.

”PROTESTERA. TA VÅRT LAND TILLBAKA”, skrev han bland annat i versaler.

Men New Yorks borgmästare Eric Adams varnar dem som överväger att genomföra våldsamma protester i samband med domstolsförhandlingen.

Det rapporterar TT.

– Vårt budskap till de bråkmakare som funderar att komma till vår stad i morgon är enkelt: behärska er, sade Adams på en presskonferens.

Bilar sågs lämna Trumps hem.

Utbetalning till porrstjärna

Bakgrunden till åtalet är utredningen om porrstjärnan Stormy Daniels och pengarna från presidentens kampanjkassa som hon fick inför valet 2016 för att hålla tyst om deras påstådda affär.

Pengarna betalades ut av Trumps dåvarande advokat Michael Cohen i valrörelsen 2016, något denne själv erkänt och vittnat om i förhören med åtalsjuryn.

Expresidenten är misstänkt för att ha ersatt Cohen för utlägget och bokfört det som kampanjutgifter.

Betalningen betraktas, enligt åtalet, som ett brott mot bestämmelserna om kampanjmedel inför presidentvalet 2016.

Normal procedur i domstolen

I domstolen kommer Donald Trump först gå genom en standardprocedur. Han kommer fotograferas och lämna sina fingeravtryck.

Därefter kommer han at få träffa en domare och åklagaren kommer att läsa upp åtalet . Efter det kommer han, enligt sina advokater, neka till brott.

Trump har vi åtskilliga tillfällen hävdat att han är oskyldig. I samband med detta har han också anklagat åklagaren Alvin Bragg, demokraten som leder utredningen mot honom, för att sabotera hans framtida möjligheter i politiken.

”Detta är den värsta politiska förföljelsen och valfusket i historien. Ända sedan jag kom ner för den gyllene rulltrappan i Trump Tower och innan jag svors in som president i USA har den radikala vänstern inom Demokraterna – de hårt arbetande männen och kvinnornas fiende – sysslat med en häxjakt för att förstöra Make America Great Again-rörelsen”, har han bland annat skrivit.