Fler feta hundar omhändertas: ”Kan handla om okunskap”

Publicerad 2024-02-24

Hundarna i Sverige blir tjockare, och fler omhändertas av myndigheter.

Experter Aftonbladet pratat med är oroade över utvecklingen.

– Att ha en kraftigt överviktig hund är ett brott mot djurskyddslagen, säger veterinären Nina Kjellerstedt.

Övervikt är ett av de största hälsoproblemen hos våra husdjur i dag, enligt Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Forskning vid universitetet visar att 30-50 procent av hundarna i Sverige väger för mycket.

Nina Kjellerstedt har under sina snart 40 år i branschen sett hur hullet hos hundarna ökar. Förklaringen: Till skillnad från förr lever hunden mer som en familjemedlem – och får därigenom i sig fler kalorier än vad den gör av med.

– Nu är hundarna vid matbordet. Vi lägger på extra snask på torrfodret. Vi människor vill ju ha variation av maten och äta olika, och då applicerar vi det på hundarna.

Veterinären Nina Kjellerstedt är oroad över antalet överviktiga hundar. Hon varnar för att hundens livskvalitet försämras när den är tjock.

Livet kan förkortas

Extrakilona kan leda till hjärtsjukdomar, ledproblem, diabetes – och en för tidig död.

– Att ha en kraftigt överviktig hund är ett brott mot djurskyddslagen, säger veterinären Nina Kjellerstedt.

Är du oroad över utvecklingen?

– Ja. I dag finns till och med viktmottagningar där hunden vägs in och får ett foder- och träningsprogram. Det är bra att mottagningarna finns, men det är sorgligt att de behövs.

Flera veterinärkliniker som Aftonbladet pratat med bekräftar den växande trenden.

”Okunskap hos hundägaren”

Vid en anmälan om vanvård har Länsstyrelsen rätt att omedelbart omhänderta hunden. Den ideella föreningen Hundstallet vittnar om att fler ägare än tidigare blir av med sina hundar på grund av övervikt.

– Vi ser en ökad trend med övervikt hos hundarna som kommer till oss. För att förbättra hundens livssituation behöver man omhänderta den, säger Johnny Kroneld, som är kommunikations- och insamlingschef på Hundstallet.

På plats får hunden hjälp att gå ner i vikt.

– Vi sätter en långsiktig plan för att driva situationen i rätt riktning.

Johnny Kroneld vill uppmana hundägare, och blivande hundägare, att läsa på om rasen för att undvika onödiga kilon.

– Det kan handla om okunskap hos hundägaren, att man inte vet hur hunden ska hanteras och aktiveras, säger Johnny Kroneld.

Johnny Kroneld, på Hundstallet, ser en ökad trend i att fler hundar väger för mycket.

Så kontrollerar du hunden

Det finns knep för att se om hunden är normalviktig. Du ska kunna känna revben och höftben med ett lätt tryck, och hunden ska ha en markerad midja.

Om hunden är tjock finns bara en väg att gå, enligt Nina Kjellerstedt.

– Ge den mindre mat. Jag tror inte hunden förstår att livet förkortas, men vad har den för livskvalitet om den går med en övervikt och inte kan röra sig?

ANNONS