Josef Fritzl vill släppas fri – fick nej

”Das Monster” flyttas till vanligt fängelse

Publicerad 2024-01-25

Josef Fritzl.

I dag dömdes ”Das monster” igen.

Josef Fritzl, 88, har blivit dement och vill släppas fri – till ett äldreboende.

Domstolen säger nej – men flyttar honom till ett fängelse med lägre säkerhet.

I dag skulle Josef Fritzl ha kunnat bli fri.

Han har suttit 15 år i österrikiskt högsäkerhetsfängelse, blivit 88 år och dement. Enligt en psykiatrisk rapport är han inte längre farlig för allmänheten på grund av sin sjukdom.

Under morgonen bedömde en österrikisk domstol trots det att han ska fortsätta sitta fängslad och inte släppas på fri fot, rapporterar Kleine Zeitung och ORF.

Frågan var om Fritzl ska lämna högsäkerhetsfängelse och placeras på vanlig anstalt eller om han ska bli frisläppt och placerad på äldreboende eller vårdinrättning.

För dement för högsäkerhetsanstalt

Tre ledamöter i domstolen bedömde att han ska placeras på en anstalt med lägre säkerhetsnivå då hans demens gör att han inte behöver vara under hård bevakning. Fritzl ska fortsatt gå i terapi.

Fritzls och hans advokat Astrid Wagner har yrkat på att han ska få flytta till ett äldreboende och betonat att han är ”ångerfull”, att hans hälsa gör att han bara kan ta sig fram med rollator och har ramlat i fängelset flera gånger.

Huset i Amstetten där Josef Fritzl begick sina brott.

Efter förhandlingen ska Wagner sagt till österriska journalister att det ändå är en delseger för honom att flyttas till vanligt fängelse, rapporterar österrikiska public service-bolaget ORF.

Hon uppgav att hennes klient Josef Fritzl var ”mycket lättad” och sa att hon kommer att fortsätta arbeta för att Fritzl ska släppas på fri fot framöver.

Åklagaren har 14 dagar på sig att överklaga beslutet.

Spärrade in dottern i 24 år

Josef Fritzl greps 2008 och dömdes för slaveri, misshandel, incest, olaga frihetsberövande, våldtäkter och mord. Han höll sin dotter Elisabeth tillfångatagen i en källare i 24 år och gjorde henne gravid sju gånger.

Tre av barnen växte upp i källaren och tre uppe i familjens hus. Ett av barnen dog i samband med födseln. Enligt polisens förundersökning våldtog Fritzl sin dotter över 3 000 gånger. Fallet fick enorm uppmärksamhet över hela världen och han döptes till ”Das monster” i österrikisk press.

Följ ämnen i artikeln