Pojken hittades - i ett slukhål på förskolan

Uppdaterad 2015-02-12 | Publicerad 2014-01-15

Ali, 1,5, var ute och lekte på förskolans område när han trillade ner i ett slukhål.

Ett stort sökpådrag med polis, förskolepersonal, polishundar och helikopter inleddes.

Först efter fyra timmar hittades pojken.

– Han mår bra. Man kan konstatera att det blev en mycket lycklig upplösning på det hela, säger Göran Gunnarsson på Jönköpingspolisen.

Pojken försvann vid 11-tiden från Kalvhagens förskola på Öxnehaga i Huskvarna. Barnen på förskolan hade varit ute och lekt när personalen plötsligt upptäckte att Ali, 1,5, saknades.

– Gården var omgärdad av staket och när man ska återsamlas så finns inte pojken kvar på området, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.

Ett stort sökpådrag inleddes. Sex hundpatruller, en helikopter och personal från räddningstjänsten sattes in - men ingen hittade pojken.

Vid 15-tiden hittades han av privatpersoner. Han hittades i ett hål inne i ett buskage på förskolans område.

– Hålet är 30 centimeter brett och 1 meter djupt. Det är inget hål som är grävt av mänsklig hand utan ett naturfenomen. Det man brukar kalla för slukhål, säger Göran Gunnarsson.

"Han mår bra"

Flera personer hade under det massiva sökuppbådet varit precis i närheten av hålet utan att upptäcka pojken, enligt polisen. Polisen och personal från förskolan hade sökt igenom området grundligt två gånger.

– Om man är en meter från hålet ser man inte det. Man måste i princip stå rakt över det. Det är många faktorer som spelar in här. Underminerad mark, han går in i buskaget och har otur att trilla ner, säger Gunnarsson.

Efter räddningsaktionen togs pojken omhand av sjukvårdare på plats. Enligt polisen mår han bra och har kunnat åka hem till sin familj.

– Han har inga fysiska skador och var inte nämnvärt nerkyld. Han mår jättebra, säger Gunnarsson.

Kan ha somnat nere i hålet

En person från räddningstjänsten som var med under sökpådraget uppger för Aftonbladets utsände att pojken troligtvis somnade efter att han ramlat ner i hålet.

– Det kan vara så men det är inget vi kan belägga. De som hittade honom hörde gråt och lyckades då lokalisera honom. Sedan blev han uppdragen, säger Gunnarsson.

Området kring hålet är nu avspärrat och i morgon kommer det fyllas igen.

– Det är ju extrema omständigheter som gjort att det kunnat bli på detta vis. Gossen har försvunnit inne på förskolegården i en hålighet som är så liten att det inte syns om du är mer än en meter därifrån. Dessutom är det dolt i en buske, säger Peter Lindström, chef för för- och grundskola i Jönköpings kommun.

Under morgondagen kommer man utreda vidare hur olyckan kunde inträffa. Enligt Peter Lindström kommer man även gå igenom resten av området inne på förskolan för att säkerställa att det inte finns fler hål.

Följ ämnen i artikeln