Sänkt skatt för städning och dieselbilar i budgeten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-20

Bland skattesänkningarna i årets budget finns de för dieselbilar och städning.

I höstbudgeten fortsätter regeringen arbetet med att göra svarta tjänster vita.

Sedan i somras kan den som anlitar städhjälp, fönsterputsare eller barnvakt dra av en del av kostnaden på skatten. Efter årsskiftet ska samma sak kunna göras även om städningen eller barnpassningen är en förmån genom jobbet.

De hushållstjänster som räknas är precis som tidigare de som utförs ”i, eller i nära anslutning till, bostaden”. Den person eller det företag som gör jobbet ska ha F-skattesedel.

För att få skattelättnaden måste arbetstagaren själv be om det i självdeklarationen. Arbetsgivaren ska bidra med ett underlag för förmånerna.

Sänkt för diesel

Regeringen kommer att satsa 100 miljoner kronor på den så kallade miljöbilspremien. Den ger bilköpare 10 000 kronor i rabatt om de köper en miljöbil. Fordonsskatten för nya dieselbilar sänks i genomsnitt med 284 kronor om året från 2008. Det blir även ett sänkning till på 232 kronor till följd av den så kallade miljöfaktorn. Rabatten på nya dieselbilar med partikelfilter försvinner och avgiften för utsläppta kväveoxider ökar från 40 till 50 kronor per kilo.