Novaja Gazeta fortsätter Anna Politkovskajas arbete

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-07

Två månader efter mordet kämpar kollegorna för att hålla hennes gärning levande

I dag för två månader sedan sköts journalisten Anna Politkovskaja till döds utanför sitt hem i Moskva.

Anna är död men hennes gärning lever vidare genom kollegorna på tidningen Novaja Gazeta.

– Naturligtvis kan ingen ersätta henne, men våra reportrar försöker leva upp till det förtroende hon skapade bland utsatta människor, säger Roman Sjlejnov, chef för tidningens grävredaktion till aftonbladet.se.

Följ ämnen
Ryssland
Annas arbetsrum på Novaja Gazetas redaktion.

På lördagseftermiddagen den 7 oktober parkerade Anna Stepanovna Politkovskaja, 48, sin bil utanför bostaden på Lesnajagatan i Moskva. Med matkassar i händerna tog hon hissen upp till lägenheten. På vägen ner igen, i trapphuset på första våningen, väntade mördaren. Anna Politkovskaja sköts med två skott och livet släcktes för Rysslands kanske modigaste journalist.

Mordet väckte enorm uppmärksamhet såväl utomlands som i Ryssland.

Samma dag strömmade människor till huset på Lesnajagatan med blommor och ljus. Dagen efter hölls protestmöten i flera ryska städer och till begravningen veckan efter kom sörjande från i stort sett hela världen.

Hjälpte människor

Anna Politkovskaja brann för att berätta sanningen om läget i Ryssland. Hennes specialområde var norra Kaukasus och situationen i den krigsdrabbade republiken Tjetjenien. Som journalist avslöjade hon fall där medborgare försvunnit, torterats och dödats men som människorättsaktivist hjälpte hon också rent fysiskt personer som bland annat hamnat i gisslansituationer.

Under de två månader som har gått sedan mordet har kollegorna på Novaja Gazeta lagt ner ett stort arbete för att på bästa sätt ta vid där hon slutade.

– Våra journalister har etablerat kontakt med de människor som arbetade tillsammans med Anna Politkovskaja på det kaukasiska temat. De har sett nya ämnen och vinklar, tagit reda på vilka resor som behöver göras för att den situation som uppmärksammades av Anna inte ska falla i glömska med hennes död, berättar Roman Sjlejnov, chef för tidningens grävredaktion för aftonbladet.se.

Mångårig erfarenhet

– Naturligtvis kan ingen ersätta henne. Hon hade en mångårig erfarenhet och ett mångårigt rykte om sig. Rädda människor litade enbart på henne. Man kan bara föreställa sig hur deras situation är nu, efter hennes död. Men våra reportrar försöker att leva upp till det här förtroendet. Situationen för de mänskliga rättigheterna i de mest eftersatta ryska regionerna är, som tidigare, en av de viktigaste inriktningarna för vår tidning, säger Roman Sjlejnov.

Har ert sätt att arbeta förändrats på något sätt efter mordet?

– Jag tror inte att vårt arbete har förändrats eller kommer att förändras. Men det krävs en större ansträngning från redaktionens sida för att upprätthålla den tidigare höga nivån när det gäller rapporteringen från norra Kaukasus.

Kritiken växlar

Efter mordet har världspressens, men också västerländska politikers ögon vänts mot Ryssland. Frågor har väckts om hur det egentligen står till med demokratin i ett land där en journalist kan skjutas ner mitt på ljusa dagen. På Novaja Gazeta välkomnar man uppmärksamheten. Men man önskar att den kunde vara mer konsekvent.

– Växlingarna i västvärldens kritik mot Kreml är mycket tydliga i Ryssland. Vid vissa tidpunkter förstärks kritiken, vid andra försvinner den nästan helt, trots att vi själva kan se att situationen i Ryssland inte har förändrats på något avsevärt sätt, säger Roman Sjlejnov.

Tidigare artiklar

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln