Så mycket mer tjänar männen i din kommun

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-21

Gapet störst i Hammarö med över 90 000 kronor

Männen tjänar mer än kvinnorna i alla Värmlands kommuner.

I Hammarö kommun var skillnaden mellan könen över 90 000 kronor förra året.

– Vi måste ta jämställdheten på allvar, säger Marita Johansson jämställdhetsdirektör vid länsstyrelsen i Värmland.

I Karlstad tjänade männen drygt 76 000 kronor mer än kvinnorna 2006. I Hammarö var skillnaden 90 000 kronor.

En genomsnittlig lön för en kvinna som bor och arbetar i Hammarö var drygt 200 000 kronor förra året. Det är över 90 000 kronor mindre än vad männen i samma kommun tjänade under 2006.

– En förklaring kan vara att kvinnor jobbar till lika stor del i offentlig sektor som i privat. Männen arbetar till 80 procent i privat sektor, och där är det högre löner, säger Marita Johansson.

Fler kvinnor på universitet

Kvinnorna jobbar även mer deltid, vilket enligt Marita Johansson också är en anledning till lönegapet. Efter Hammarö kommun kommer Grums där kvinnorna tjänade över 75 000 kronor mindre än männen 2006.

– Det lustiga i kråksången är att det är fler tjejer än killar som går på universitetet här. Men det visar sig inte sedan när de kommer ut. Värmland har en brukskultur med industritradition här och då flyttar många högutbildade tjejer härifrån, säger Marita Johansson.

Gamla traditioner

Lösningen är enligt Marita Johansson en förändring av gamla traditioner, men det kommer att ta tid.

– Det finns strukturella könsskillnader som vi har svårt att förändra. Det finns väldigt få kvinnliga chefer inom industrin här och det är typiska mansområden. Vi måste bli bättre på att göra det attraktivt för kvinnorna inom industriyrkena. Och öka lönerna för de yrken som kvinnorna har i dag, säger Marita Johansson.