Miljonärer på välfärd

Publicerad 2012-11-11

Här är trion som tjänat storkovan på svensk omsorg – och köpt lyxiga bilar för pengarna

Här är välfärdens vinnare.

Mikael Fahlander, Jan-Emanuel Johansson och Ole Salsten har tillsammans tjänat nästan en ­miljard på att den svenska välfärden är till salu.

Trion drev skolor, ord­nade personlig assistans och startade boenden åt ­ensamkommande flyktingbarn – i dag tävlar de om att köra den läckraste ­lyxbilen.

Välfärdsbolagens vinster inom skola, vård och omsorg ser redan nu ut att bli en het fråga i valrörelsen 2014. Caremaskandalen ­förra året har gjort frågan brännhet, och det politiska Sverige har länge väntat på var Socialdemokraterna skulle sätta ner foten.

I slutet av oktober kom svaret: S vill inte förbjuda vinster i välfärdsbolagen, men de ska begränsas. En helt annan linje än alliansregeringens.

Aftonbladet har granskat tre av de största välfärdsvinnarna. Tillsammans har de tjänat 943 miljoner på att skattepengar pumpas in i skolor, vård och omsorg.

Allra mest cashade ­Mikael Fahlander in: en halv miljard kronor.

37-åringen har gjort en märklig resa. Först sjuk­pensionär, sedan vård­potentat, därefter hockeysponsor och twittrare.

Jagas av Skatteverket

2001 startade Fahlander Assistan­sia – ett bolag som levererade personliga assistenter – tillsammans med vännen Ibrahim Kadra. ­Redan efter ett år hade de över 100 anställda. I juli 2002 överförde Fahlander och Kadra ägandet av ­Assistansia till sitt bolag på Cypern. Allt för att slippa skatt på tolv miljoner i vinst, enligt en senare skattedom.

När Fahlander 2002 ­dömdes villkorligt för att oprovocerat ha misshandlat två olika personer med knytnävsslag i ansiktet var han till hälften sjukpensionär och till hälften yrkes­arbetande efter en trafik­olycka 1997.

2008 sålde Fahlander och Kadra Assistansia till ett risk­kapitalbolag. Försäljningssumman är okänd.

Men sedan ­februari 2012 jagar Skatteverket Fahlander och Kadra för att de ska ha skickat över en ­miljard ­kronor till två företag som de kontrollerar i Luxemburg – vinstmedel som ­enligt Skatteverket ska beskattas i Sverige. Fahlander fick halva vinsten.

Skatteverket satte igång utredningen när Fahlanders deklarationer inte stämde överens med hans livsstil, han hade till exempel en ­inkomst av tjänst på bara 18 000 kronor 2010.

Böter för fortkörning

I dag sysslar Mikael ­Fahlander med fastighets­affärer, idkar välgörenhet och satsar miljoner på ­Örebro Hockey.

Fahlander äger två ­Porsche Cayenne och ­köpte dessutom en Ferrari 348 ­under 2011, som dock inte är registrerad på honom i dag. I juli 2009 fick han böta 4 000 kronor när han körde i 183 kilometer i timmen på E18 nära Kungsör.

Ett tag var han excentrisk ordförande i Örebro ­Hockey. När Asplöven i sista ­matchen 2009 slog Tingsryd – vilket gjorde att ­Örebro Hockey gick vidare till allsvenskan – bjöd ­Fahlander Asplöven på en skidresa till ­Finland.

För ett halvår sedan gick han in och betalade 96-åriga Eva Bergdahls pension i Thailand, när pensionsmyndigheten drog in hennes garantipension.

Mikael Fahlander hävdar att Skatteverket har räknat fel och att hans ­deklarationer är korrekta:

– Vi har bara följt gällande regelverk. Enligt svensk lag utgår ingen skatt när man säljer till ett onoterat bolag.

Hur stor blev vinsten?

– Jag har skrivit på ett ­papper om att jag inte får diskutera bolagsförsäljningen med journalister, ­säger Fahlander, som dock hävdar att fler än han och Kadra delade på vinsten.

Riskerar åtal

Näst mest i trion – 254 miljoner – drog tidigare ­S-riksdagsledamoten och ”Robinson”-vinnaren Jan-Emanuel Johansson in. Han tjänade bland annat pengar på ensamkommande flyktingbarn samtidigt som han fick kritik för slitna lokaler, dåligt underhåll och för lite personal.

I dag, två år efter försäljningen av sitt bolag, susar han runt i en Lamborghini Gallardo. Nypris: 1,6 miljoner. Topphastighet: över 300 kilometer i timmen.

Samtidigt riskerar han åtal. Vice chefsåklagare Thomas Langrot vid ekobrottskammaren i Stockholm har inlett en förundersökning mot Johansson, som är misstänkt för grovt skattebrott och grovt bok­föringsbrott.

Johansson har i dag lämnat riksdagen, men sitter kvar som S-ledamot i Norrtälje kommunfullmäktige.

Köpte två villor

På bronsplats i trion – med 189 miljoner – hamnar Ole Salsten, före detta socialdemokratisk kommunpolitiker i Kungsbacka. Tillsammans med en kollega drev han skolor och ­behandlingshem över hela landet i Baggium-koncernen. Skolorna fick kritik av Skolinspektionen för låga kunskapsresultat och dåligt stöd till elever som inte nådde målen.

Baggium såldes 2010. Ole Salsten satte rejäl sprätt på vinsten. På kort tid köpte han två villor, två bilar, en motorcykel och en lätt lastbil. Den lyxigaste bilen är en exklusiv Aston Martin DB9, som kostar 1,5 miljoner.

Kort efter att Baggium såldes lämnade Salsten alla politiska uppdrag.

Aftonbladet har förgäves sökt Ole Salsten, Jan-­Emanuel Johansson och Ibrahim Kadra för kommentarer.

Mikael Fahlander, 37

Ägde: Assistansia, och senare Humana, Sveriges ledande koncern inom personlig assistans.

Tjänade på bolagen: 500 miljoner kronor, enligt Skatte‧verket. Pengarna ska ha skickats till Luxemburg. Humana och dotterföretaget Assistansia såldes till riskkapitalbolaget Argan Capital 2008.

Fordon: Köpte två Porsche Cayenne 2010. Köpte under 2011 även en Ferrari 348, som nu är såld.

Fastighet: Nybyggd villa i Stockholm med panorama‧utsikt, enbart tomten kostade 5,2 miljoner kronor 2010.

Ole Salsten, 50

Ägde: Baggium-koncernen med skolor och behandlingshem.

Tjänade på bolaget: Efter försäljningen till riskkapitalbolaget FSN Capital 2010 kunde Salsten summera sin vinst: aktieutdelningar på 126,7 miljoner och en försäljningssumma på 62 miljoner, i form av konvertibler. Totalt 189 miljoner.

Fordon: Efter försäljningen av Baggium har han köpt en Aston Martin DB9 (nypris 1,5 miljoner), en Subaru Impreza, en fyrhjulig motorcykel, CF Moto 625, och en lastbil – Citroen Jumpy.

Fastigheter: Efter försäljningen har han köpt en villa i Strömstads skärgård för 8,1 miljoner och ett hus i Kungsbacka för 2,2 miljoner.

Jan-Emanuel Johansson, 38

Ägde: Svensk Samhällsutveckling AB – HVB-hem, familjehem och boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Tjänade på bolaget: 254 miljoner kronor blev nettot efter aktieutdelningar och försälj‧ningen av bolaget till riskkapitalbolaget HG Capital 2010.

Fordon: En Lamborghini Gallardo, nypris 1,6 miljoner. En handgjord specialbeställd HD-chopper.

Fastighet: Villa i Norrtälje, köpt för 4,75 miljoner kronor 2008.