Båtgravar århundradets vikingafynd

Uppdaterad 2013-02-27 | Publicerad 2013-02-25

Två skepp och kropparna efter 40 skandinaviska vikingar kallas för århundradets fynd i Estland.

Innehållet av båtgravarna som hittades på svenskön Ösel analyseras nu av estniska forskare, rapporterar Vetenskapsradion.

– Sannolikt rör det sig om skandinaviska krigare som stötte på hårt motstånd och dog i en våldsam strid, säger arkeologen Ragnar Saage till Sveriges Radio.

Resterna av två välbevarade båtgravar från början 700-talet hittades i byn Salme på svenskön Ösel i Estland när man skulle installera belysning för en cykelbana 2008, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

När grävskoporna stötte på benrester i marken trodde man först att det rörde sig om en grav från Andra världskriget.

Men när man sedan hittade spjutspetsar förstod arkeologerna att det handlade om något mycket äldre än så.

Krigare i våldsam strid

I två utgrävningar har arkeologerna hittat resterna av två skepp och 40 människoskelett. Tillsammans med dem fanns också gåvor i form av jaktfalkar, hundar, spelpjäser och vapen.

Båtgravarna härstammar från början av 700-talet, alltså tiden före vikingarnas stora resor, vilket inte gör det till någon vanlig skeppsgravsättning liknande de som finns i Mälardalen. I stället handlar det om en massgrav.

Nu håller estniska forskare vid Historiska Institutet i Tallinn på och analyserar fynden, som betraktas som århundradets största i Estland.

– Sannolikt rör det sig om skandinaviska krigare som ville avkräva tribut av Ösels befolkning, men som stötte på hårt motstånd och dog i en våldsam strid, säger arkeologen Ragnar Saage till Vetenskapsradion.

”Det är sensationellt”

Det finns också tecken på att det större av de två skeppen gick att segla. Något som ställer tidigare forskning på ända.

– Det är sensationellt om det är så att de seglade under en så tidig period. Tidigare har man trott att vikingarna började segla först senare, säger arkeologen Marge Konsa till Vetenskapsradion.

Om fynden stämmer visar det att vikingarna seglade innan de gav sig ut på sina långa resor.

Fynden i Estland väcker känslor också på svensk mark. 

– Det här ger en unik ögonblicksbild av tiden strax före vikingatiden och kommer att ge nya insikter om kulturmöten runt Östersjöns stränder, säger Charlotte Hedenstierna Jonsson, arkeolog vid Historiska Museet i Stockholm, till Vetenskapsradion.