Ingen given segrare i valet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-05

Supertisdagen är över – så här gick det till

Miljontals amerikaner gick under supertisdagen till valurnorna för att välja vilka två kandidater som ska göra upp i presidentvalskampanjen.

24 delstater röstade på en gång.

Här kan du följa aftonbladet.se:s löpande rapportering från supertisdagen i USA.

Vid halv åtta på morgonen, svensk tid, har demokraternas Barack Obama enligt CNN:s preliminära siffror vunnit i 13 av supertisdagens delstater. Hillary Clinton har vunnit i åtta delstater, men där ingår viktiga och folkrika delstater som Kalifornien, New York och Massachusetts. I New Mexico är det i nuläget oavgjort.

I kampen om de demokratiska delegaterna är det jämnt mellan Obama och Clinton. Strax efter nio leder Clinton; 835 demokratiska delegater stöder henne medan 726 stöder Obama.

McCain vinnaren i natt

Bland de republikanska presidentkandidaterna kopplade John McCain greppet, genom att vinna i nio delstater före Mitt Romneys sju och Mike Huckabees fem delstater.

McCain vann bland annat i folkrika New York, Illinois och Kalifornien, medan Huckabee tog hem sydstater som Georgia och Tennessee. Romney gjorde ett mer beskedligt resultat – han vann främst i små delstater, samt Utah och Massachusetts.

Obama vann viktiga Missouri

Nu rapporterar CBS att dess prognos visar att Obama vunnit i Missouri, där det tidigare förefallit jämnt mellan honom och Clinton. Samtidigt rapporterade Fox att dess prognos gav Obama segern också i Alaska.

Clinton vann i Arizona

Vallokalsundersökningar i Arizona visar att Hillary Clinton vann primärvalet där. I Missouri, som anses viktigt eftersom det demografiskt är ett ”mini-USA”, var det otroligt jämt både bland demokrater och republikaner.

McCain vann i Kalifornien

Senator John McCain vann republikanernas primärval i Kalifornien. Det rapporterar NBC.

Clinton vann i Kalifornien

Senator Hillary Clinton vann primärvalet i Kalifornien, den folkrikaste delstaten i USA, rapporterar Reuters efter en prognos av NBC.

Obama tog hem segern i Idaho

Det officiella valresultatet från Kalifornien dröjer. Preliminära siffror pekar dock ut Hillary Clinton som segrare.

Men Barack Obama fortsätter att vinna på andra håll, senast i Idaho.

Fler vinster för McCain

John McCain fortsätter sitt segertåg. Senaste staterna att nominera McCain är Arizona och Missouri.

– Vi har vunnit några av de största staterna i landet. Nu måste vi vänja oss vid tanken att vi är det republikanska partiets frontpersoner, och den tanken tilltalar mig, sa McCain till sin anhängare.

CNN: Hillary mot seger i Kalifornien

Enligt CNN:s första preliminära resultat har Hillary Clinton fått 57 procent och Barack Obama 32 procent av rösterna i Kalifornien. Enligt CBS:s siffror har Hillary fått 55 procent och Obama 33.

Valet är dock mycket jämnt och siffrorna kommer med största sannolikhet att revideras.

På den republikanska sidan är det också mycket jämnt mellan John McCain och Mitt Romney. Enligt CBS har McCain fått 44 procent och Romney 25 procent av rösterna i Kalifornien.

Åttonde vinsten för Hillary

Hillary Clinton vann de demokratiska primärvalen i delstaterna Arizona och Missouri. Hon har därmed vunnit en majoritet i åtta delstater.

Barack Obama vann primärvalet i Idaho. Han har därmed vunnit 11 delstatssegrar.

Femte för Romney

Republikanen Mitt Romney vann nomeringsvalet i delstaterna Minnesota och Montana. Det ger honom fem delstatssegrar.

Kaliforniens resultat dröjer

Enligt CNN:s vallokalsundersökningar är primärvalen i Kalifornien mycket jämna, både på den republikanska och den demokratiska sidan. Vallokalerna stängde klockan 5 svensk tid, men några segrare har inte kunnat koras.

Hillary talade inför jublande anhängare

Det är otroligt jämnt mellan de demokratiska kandidaterna. Vid 4.45 svensk tid hade Hillary Clinton vunnit 579 delegater och Barack Obama 463 delegater. Hillary hade tidigare under kvällen vunnit i New York. Klockan 5.00 svensk tid stänger vallokalerna i Kalifornien, som har störst antal demokratiska delegater.

– I kväll har många människor runt om i Amerika sagt sitt, unga människor som behöver en framtid. Ni har lagt en röst på en kandidat som tar er dröm och era värderingar till Vita huset.

– Ni har röstat på ett nytt Amerika, det är dags för en president som lyssnar på folket och inte bara på specialintressen. Vi ska ta tillbaka Amerika, sa Clinton inför jublande anhängare.

Hon gratulerade också Obama och sa att hon såg fram mot en fortsatt debatt.

Romney vann sin tredje stat

Den republikanske kandidaten Mitt Romney vann nomeringsvalet i delstaten North Dakota, hans tredje seger.

– Vi ska fortsätta till konventet och vi ska vinna, sade Romney.

Huckabee fortsätter överraska

Mike Huckabee vann de republikanska valen i Georgia. Han fortsätter att överraska, medan Romney får det allt svårare.

Obama-seger även i Minnesota

Obama segrade även i Minnesota, och kryper allt närmare Hillary Clinton.

Barack Obama segrare i North Dakota

Barack Obama vinner nomineringsmötet i North Dakota, primärvalen i Utah och Connecticut och John McCain vinner det republikanska primärvalet i Oklahama och Arizona, enligt CNN.

Romney vann i Utah

Mitt Romney vann i Utah. Det var hans andra vinst under Supertisdagen, som än så länge varit en besvikelse för den förre Massachusettssenatorn.

– Det är inte över ännu. Vår kampanj fortsätter och det är många stater kvar, sa Romney inför applåderande anhängare vid valfesten i Boston.

– Om Washington fortsätter på samma bana som nu kommer något annat land att gå om Amerika, sade Romney.

McCain tog hem sjätte staten

John McCain vann en majoritet av delegatrösterna i primärvalet i delstaten Oklahoma, den sjätte hittills på supertisdagen.

Obama vann i Kansas

Barack Obama vinner det demokratiska nomineringsvalet i delstaten Kansas.

Huckabee överraskar

McCain leder på totalt på den republikanska sidan.

Kvällens stora överraskning är annars Mike Huckabee som klockan 3.30 svensk tid såg ut att ha segrat i Alabama, Arkansas och West Virginia.

Analytiker spekulerade i att han kanske kan bli en vicepresidentkandidat till John McCain, i synnerhet som Huckabee han har en starkt konservativ profil.

För Mitt Romney måste supertisdagen vara en besvikelse. Han har hittills bara vunnit i sin hemstat Massachusetts.

Obama-seger i Alabama

Barack Obama vann en majoritet av de demokratiska delegatrösterna i primärvalet i delstaten Alabama, och Hillary Clinton vann en majoritet av de demokratiska delegatrösterna i primärvalet i New Jersey.

Storm stängde vallokaler

Några vallokaler i Arkansas och Tennessee tvingades stänga tidigare än planerat på grund av ett kraftigt oväder. Flera tornados rapporteras ha piskat upp stormbyar och valarbetare tvingades att ta skydd.

McCain-seger

John McCain vann i New York

Kennedy-stödet hjälpte inte

Hillary Clinton vinner i Massachusetts med 57 procent mot 39 procent för Barack Obama, enligt MSNBC. Det är ett nederlag för Obama mot bakgrund av att han bland annat fått stöd från Massachusettssenatorn Edward Kennedy, bror till den mördade presidenten John F Kennedy.

Obama-jubel

Några minuter senare kommer besked att Barack Obama vunnit i Delaware. Även på hans valvaka jublas det.

Clinton-jubel

Hillary Clinton vinner i sin hemstat New York, enligt CNN. Beskedet möts med jubel på hennes valvaka.

Återhållen Obama-glädje

Tv-bilder från Obamas valvaka i Chicago visade på återhållen glädje. Kvällen har hittills inte bjudit på några ovälkomna överraskningar för Obama, sade en kommentator diplomatiskt.

John är en WTA

John McCain vinner för republikanerna i Delaware, enligt AP. Det är en ”winner takes it all”-stat vilket innebär att han för tillgodoräkna sig samtliga statens delegater.

Clintonseger

Hillary Clinton och Mike Huckabee vinner i Arkansas, uppger CNN.

McCain radar upp segrar

Republikanen John McCain vinner även Connecticut och New Jersey, enligt CNN.

– Jag är spänd på New Jersey, Connecticut och Massachusetts. Det är delstater där Hillary Clinton haft en stor ledning. Om Barack Obama får bra resultat där säger det mycket om framtiden, sade tv-kanalen MSNBC:s Washingtonchef Tim Russert.

Obama vann hemma

Barack Obama vinner föga förvånande i hemstaten Illinois, enligt tv-kanalen MSNBC:s undersökningar. John McCain vinner i Illinois på den republikanska sidan.

Hillary Clinton tar hem Oklahoma och Mitt Romney sin hemstat Massachusetts.

Tidiga Alabamasiffror

Enligt NY Times leder både Clinton och McCain stort i Alabama. Men vallokalerna är inte stängda ännu.

Valresultat Georgia:

Barack Obama vann demokraternas röster i Georgia, rapporterar flera amerikanska medier. Och han pulvriserar motståndet. Enligt ABC vann han med 86 procent mot Clintons 13. CNN räknar in 64 för Obama och 30 för Clinton.

ABC skriver att det var rekordmånga afroamerikaner som röstade i Georgia, vilket gynnade Obama.

På republikanernas sida är det mer jämnt. Ännu går det inte att avgöra om John McCain, Mitt Romney eller Mike Huckabee vann staten. Enligt de första siffrorna vann McCain före Huckabee och Romney, men resultatet är inte bekräftat.

Sena demokrater

Närmare 80 miljoner väljare sade på supertisdagen sitt om vilka som ska mötas i höstens amerikanska presidentval.

På den demokratiska sidan hade många bestämt sig sent.

Nästan hälften av de demokratiska väljarna fattade sitt beslut de senaste tre dagarna, visade CNN:s första vallokalsundersökning, rapporterar TT. Det gäller 47 procent av dem som röstat på Barack Obama och 46 procent av dem som gett Hillary Clinton sitt stöd. 72 procent av demokraterna sade att de var nöjda om den nominerade blir Clinton – men 71 procent sade samma sak om Obama.

– Det betyder helt enkelt att väljarna gillar båda två, sade kanalens analytiker Bill Schneider.

Obama: ”Vi har en bra chans”

– Jag är redo! ropade Barack Obama till sina valarbetare och grannar när han gick in i vallokalet i Beulah Shoesmith-skolan, bara tre kvarter från hans bostad i Hyde Park i Chicago.

Till VGNetts utsända sa han:

– Jag tror vi har en bra chans till ett bra resultat i Illinois, sa han samtidigt som han log och skakade händer med sina fans.

De krångliga valreglerna har skördat sina första rättsfall.

Två kvinnliga valarbetare i en vallokal i Chicago råkade i vilt slagsmål över ett bråk om valproceduren. Den ena anklagas för misshandel efter att ha slagit den andra i ansiktet och fördes bort av polis. Den slagna valdomaren vårdas på sjukhus, uppger Chicago Tribune.

Enligt valarbetare på platsen finns det en bakgrund till kvinnornas slagsmål, som går flera år tillbaka i tiden.

Det är inte känt vilket eller vilka partier slagskämparna tillhör.

Texasbor i bakvattnet

Invånarna i Texas-countyt Bexar är inte vana vid att befinna sig ”i bakvattnet”. I dag fick countyts valmyndighet mer än 1000 samtal från invånare som undrade vart de skulle gå för att rösta.

– Väljarna tror att de ska gå och rösta för det är ju ”Super Tuesday”, säger valkommissionären Jacque Callanen till tv-stationen KSAT. Överallt i media står det ju att det är ett stort val på gång.

Men i Texas hålls inte primärvalet förrän i mars.

Även i Wisconsin och Virginia uppges vilsna väljare ha setts leta efter en vallokal, rapporterar ABC.

Clinton kastar handsken

Kampen mellan Clinton och Obama tar inte slut i kväll. Det står allt klarare. I dag utmanade Clinton Barack Obama på fyra direktsända tv-debatter fram till primärvalen den fjärde mars. Två av dem ska i så fall gå i CNN och FOX.

Barack Obamas kampanjhögkvarter har inte bestämt sig för om de ska ta upp den kastade handsken.

Nöjd Huckabee – missnöjd Romney

– Andra kandidater har haft större budgetar. Men vet ni vad? Jag ligger ungefär jämt med dem som har spenderat 10, 15, 20 gånger mer än vad jag har gjort. Och det säger mig någonting – det är dags för folket att välja en president och inte bara låta nationella media och experter gör det, sa Huckabee i sitt segertal i Charleston.

Någon timme efter att valresultatet stod klart anklagades Huckabee och framför allt McCain för att vara ohederliga.

– McCain har gjort en överenskommelse under bordet med den kandidat han trodde var bäst på att hindra Romneys kampanj för konserativ förändring, sa Romneys kampanjchef Beth Myers till Los Angeles Times.

Fördröjt resultat

Kandidaterna, USA och resten av världen, kan mycket väl få vänta till onsdag amerikansk tid innan de kaliforniska rösterna är färdigräknade. Anledningen är att rösträknarna i de flesta av Kaliforniens 58 ”countys” – kommuner – har varskott om att det kan bli ett rekordstort valdeltagande. I de flesta kommunerna sker dessutom röstningen med pappersröster till skillnad från med röstmaskiner.

Det innebär att räknandet kommer att ta extra lång tid, rapporterar CNN.

Kalifornien är den viktigaste av de 24 delstater som röstar på Supertisdagen. 370 demokratiska och 170 republikanska delegater ligger i potten. Resultatet i Kalifornien kan bli direkt avgörande i den republikanska nomineringen. Men även för demokraterna står mycket på spel.

Huckabee vann första staten

Här kommer det första ”valresultatet”:

Enligt CNN:s prognos vinner Mike Huckabee republikanernas nominering i West Virginia. Han får 52 procent av rösterna framför Mitt Romney, 47 procent, och John McCain som får en procent.

Enligt CNN beror Huckabees seger bland annat på taktikröstandet från McCains supportrar när han blev utslagen i den första valomgången.

De valde istället att ge sitt stöd till Huckabee för att på så sätt se till att Romney inte vann delstaten. Det taktiska röstandet uppskattas inte av landets konservativa radiopratare som nu förväntas bli än mer kritiska till McCain.

Republikaner på kollisionskurs

Mitt Romney och John McCain har kommit ordentligt på kollisionskurs. Anledningen till det är ett uttalande som Romney gjorde om en tidigare republikansk kandidat, Bob Dole, som skickat ett brev till en radiostation där han uttryckte sitt stöd för McCain.

Romney sa angående det: ”Dole är förmodligen den siste person som jag skulle vilja skrev ett brev åt mig” i en intervju med Fox och kammade hem spontana skratt.

Skratten fastnade dock i halsen när McCain omedelbart gick ut och anklagade Romney för att driva gäck med en ”amerikansk krigshjälte” och att han tyckte att Romney var skyldig Dole en ursäkt.

Det höll inte Romney med om, men försökte ändå få tag på Dole på telefon.

Röstningsproblem

Timmar in på Supertisdagen har redan de första röstningsproblemen dykt upp. I New York fördröjdes röststarten i en vallokal med två timmar sedan två av röstningsmaskinerna brakade ihop. I flera stater befarar man också att bristen på röstningsmaskiner kommer att bli ett problem, då valdeltagandet väntas bli högt.

Röstningsmaskinerna med touch-screen har bemötts med skepsis på sina håll. Hur ska man kunna räkna om rösterna om det visar sig bli jämnt? Och vem kan lita på datorer som alltid går sönder?

I Kalifornien genomförs röstningen med traditionella pappersröster. Vilket inte heller är helt oproblematiskt, visar det sig. Bara att transportera rösterna till den centrala rösträkningen är ett gigantiskt projekt. I synnerhet sedan man upptäckt att 60 000 poströster har börjat att gå sönder i vecken, skriver New York Times.

– De må vara low-tech eller high-tech, men problem finns det alltid, suckar Barbara Dunmore, rösträknare i Riverside County.

Bara startskottet

Supertisdagen är bara startskottet i nomineringskampanjen för Barack Obama och Hillary Clinton. De har redan börjat köpa radio och tv-tid i stater som följer på de totalt 24 staterna som röstar i dag.

Clinton har exempelvis siktat in sig på fjärde mars, då Texas, Ohio, Rhode Island och Vermont röstar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tillsammans har Obama och Clinton satsat hisnande 125 miljoner kronor på reklam i Supertisdag-staterna.

Mejla oss

Saknar du som läsare något i bevakningen? Mejla redaktionen!

valvaka@aftonbladet.se

Eller varför inte Aftonbladets reporter på plats i New York, Per Bjurman som också bloggar här!

Obama leder över Clinton

Barack Obama leder över Hillary Clinton i den folkrika och viktiga staten Kalifornien. Och Mitt Romney leder över John McCain, rapporterar Fox News.

Det visar en färsk opionionsundersökning som bland andra Reuters står bakom.

Enligt undersökningen leder Obama med 49 procent över Clintons 36.

Hittills under valet har flera opinionsundersökningar kommit ordentligt på skam, dock.

McCain och Obama har läsarnas stöd

Republikanernas John McCain och demokraternas Barack Obama. Dessa två kommer att möta varandra i presidentvalskampanjen om aftonbladet.se:s läsare skulle fått välja. Av läsarna får McCain 62.7 procents stöd medan Mitt Romney får drygt 20. Obamas övertag på Clinton är knappt.

Han har 52 procent av aftonbladet.se:s läsares ”röster” jämfört med 48 procent för Clinton.

Hos pressgrannen svd.se ser siffrorna liknande ut.

Clinton hos Letterman

Hillary Clinton gjorde ett uppmärksammat framträdande i tv-stjärnan David Lettermans ”Late Night”. Där uttryckte hon glädje bland annat över New York Giants vinst mot New England Patriots i Super Bowl. Men frågan i fall hon skulle kunna tänka sig att ställa upp tillsammans med Barack Obama, duckade hon för:

– Jag har tänkt mycket noggrant på det, skämtade hon bort frågan.

Gemensam sak?

Det är jämnt mellan Barack Obama och Hillary Clinton. Så jämnt att det spekulerats att de skulle kunna ställa upp tillsammans, som presidentkandidat och vice presidentkandidat.

– Jag är säker på att Hillary kommer att vara bland de hetaste namnen på vem som helsts lista, sade Obama angående tänkbara vicepresidentkandidater.

– Jag vill ha människor med stor förträfflighet och kompetens. Det betyder människor med integritet, med oberoende, som kan säga nej till mig, fortsatte han.

Röstandet igång

På många håll på ostkusten har vallokalerna varit öppna i flera timmar. I New York sa en väljare:

– Jag ska rösta på Hillary. Det kanske är sista gången i mitt liv jag får chans att rösta på en kvinna, sade den pensionerade banktjänstemannen Martha Armes till TT.

– Men Obama är bra också. Demokraterna har tagit fram en samling vackra kandidater.

Demokraterna: Så gick det i natt

Här vann Hillary Clinton:

Arizona

Arkansas

Kalifornien

Massachusetts

New Jersey

New York

Oklahoma

Tennessee

Här vann Barack Obama:

Alabama

Alaska

Colorado

Conneticut

Delaware

Georgia

Idaho

Illinois

Kansas

Minnesota

Missouri

North Dakota

Utah

Vid åttatiden var det lika i New Mexico medan rösträkningen pågick.

Republikanerna: Så gick det i natt

Här vann John McCain:

Arizona

Kalifornien

Conneticut

Delaware

Illinois

Missouri

New Jersey

New York

Oklahoma

Här vann Mike Huckabee:

Alabama

Arkansas

Georgia

Tennessee

West Virginia

Här vann Mitt Romney:

Alaska

Colorado

Massachusetts

Minnesota

Montana

North Dakota

Utah