Krigspresidenten tar emot fredspriset

Hur trovärdig är Obama när han tar emot medaljen

Jag kan tänka mig bekvämare situationer än att med trovärdigheten i behåll ta emot Nobels fredsmedalj en dryg vecka efter att ha trappat upp kriget i Afghanistan.

Utdelningsceremonin i Oslo blir ett besvärligt test för president Obama.

Tajmingen kunde ha varit bättre. Men Vita Husets verkar redan ha strategin klar; gå på offensiven.

Ställd inför frågan "Tar Obama emot fredpriset som en krigspresident?" svarade pressekreteraren Robert Gibbs inför avresan kort och utan minsta tvekan.

– Exakt.

Litar på retoriken

Obama tänker med andra ord inte försöka förbigå det paradoxala i att han får fredpriset precis efter beslutet att skicka 30 000 nya soldater till ett krig på andra sidan jordklotet som alltmer börjar likna ett nytt Vietnam.

Istället tänker han försöka använda sin retoriska skicklighet för att förklara varför just kriget i Afghanistan trots allt är nödvändigt för att fixa freden.

Men några kritiska motfrågor vill han inte ha. Det blir ingens presskonferens. Ingen traditionell TV-intervju.

Magin är bruten

Jag är rätt säker på att han inte lyckas övertyga kritikerna. Lite av Obamas magi är bruten efter krigstalet i West Point där han i vissa passager mer lät som George W Bush än den "världens frälsare" vi hörde i valrörelsen.

Fast mest överraskad är jag över att kritiken mot valet av Obama inte blivit mer högljudd efter hans besked om upptrappningen i Afghanistan.

Borde finnas hundratusentals amerikaner som i valet satte sitt hopp till Obama som fredspresident och nu är våldsamt besvikna.

Visst, enstaka demonstranter stod utanför Vita Huset redan samma kväll Obama hölls sitt krigstal. Mindre grupper av fredsaktivister har rest till Oslo för att ropa slagord och vifta med plakat utanför Grand Hotel där Obama ska bo. Ledarsidorna muttrar en smula.

Men inget drev. Ingen allvarlig kris för Obama.

”Det rätta kriget”

Enda rimliga slutsatsen är att USA:s president trots allt åtnjuter ett fortsatt mycket stort förtroende. Även om han trappar upp kriget tror de flesta att hans ärliga avsikt är att snabbast möjligt avsluta det och uppnå nån slags seger.

Dessutom sa Obama faktiskt i valrörelsen att kriget i Afghanistan var "det rätta kriget" och att han skulle göra allt för att vinna det.

Jag tror många resonerar som amerikanen Richard Kane som i sin blogg skriver.

- Obamas krigstal gjorde mig förkrossad men jag tror fortfarande att han är det bästa hoppet för framtiden.

Måste visa resultat

Majoriteten ser till den nya, mer försonliga ton, som Obama satt i världspolitiken. Att han skrotade planerna på robotförsvaret i Polen och Tjeckien. Att han vill fortsätta nedrusta kärnvapen ihop med Ryssland. Att han sträckt ut en hand till världens muslimer.

Allt sånt som en fredspristagare ska göra.

Besvikelsen är att han uttalat många kloka och vackra ord men i praktiken uppnått väldigt lite.

Obamas förtroendekapital är inte oändligt.

Han måste snart visa på konkreta resultat av sina ansträngningar. Framförallt har han inte råd med några fler snedsteg i form av krigsäventyr om han ska kunna återta rollen som fredspresident.