Svenskt incidentflyg skickades upp mot ryska bombplan

Publicerad 2015-05-21

De ryska bombplanen flög mot Ölands södra udde – och åtföljdes av stridsplan från flera nationer.

Svensk incidentberedskap skickade upp två Jas Gripen för att mota bort planen av typen TU-22 "Backfire".

– De flyger ju provocerande nära, säger Överbefälhavare Sverker Göranson.

De ryska bombplanen, två till antalet, flög i riktning från Finska viken och närmade sig svenskt luftrum vid lunchtid i dag.

– De gick ner och vände vid Ölands södra udde i internationellt luftrum, säger Jeper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Utöver svensk incidentberedskap aktiverades flygvapnet i flera andra nationer av de ryska bombplanens framfart, enligt insatschefen Göran Mårtensson.

– Det var flera flygplan som var uppe från flera nationer, säger han.

Ovanlig typ av plan

Göran Mårtensson vill inte kommentera vilka länder det handlar om men säger att det varierade beroende på var över Östersjön de ryska planen befann sig.

– De går ju upp och sen så släpper vissa och går hem.

Från svensk sida skickades två Jas Gripen från incidentberedskapen upp för att mota bort och identifiera de ryska planen, som hela tiden befann sig i internationellt luftrum.

– Vi bedömde det som intressant att de var där och flög med den här flygplanstypen, på det här sättet, säger Jesper Tengroth.

De ryska planen var av typen TU-22M ”Backfire” - ett strategiskt överljudsbombplan som utvecklades under Sovjettiden. Bombplanet har mycket lång räckvidd och kapacitet att bära kärnvapen.

"Markerar stormaktsstatus"

ÖB Sverker Göranson kommenterade händelsen i Sveriges Radios "P4 Extra" på torsdagen. Han uppger att de två planen flög "provocerande nära" svenskt luftrum.

– Det är ju en markering från Rysslands sida och något som vi nu ser relativt regelbundet. I takt med att Ryssland reformerar så övar man också mer komplext och visar en grad av aggressivitet som vi inte har sett tidigare, säger ÖB.

Sverker Göranson nämnde att de ryska planen flyger utan transpondrarna påslagna - vilket är en reell risk för den civila luftfarten i området.

– Det är en tydlig markering att det är en mycket högre aktivitet från rysk sida för att markera sin stormaktstatus. De utför större övningar och det är naturligtvis en signal mot omvärlden. Och då måste vi visa att vi är beredda att skydda vår demokrati och vårt öppna samhälle.

Försöker påverka toppmöte

Statsminister Stefan Löfven informerades enligt om händelsen efter att han landade i Riga på torsdagen där han i dag deltar i ett EU-toppmöte om Östliga partnerskapet. Till SvD säger försvarsanalytikern Stefan Ring att dagens flygning kan ha en koppling till toppmötet i Lettland som drar i gång i dag.

– Det går inte att bortse från att konferensen i Riga är en viktig faktor där Ryssland säkert på olika sätt vill påverka, säger han till tidningen.

Östliga partnerskapet bildades för sex år sedan efter initiativ från Sverige och Polen och syftar till att föra länder som Georgien och Moldavien närmare EU.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på resa i USA men har också kännedom om händelsen.

– Han blev informerad när det hände. Det här är ett beteende som vi numera ser mer och mer i Östersjön, säger pressekreteraren Marinette Nyh Radebo till Aftonbladet.