Ska skräcken för Putin rädda Grekland?

Man kan undra varför EU har så mycket tålamod med Grekland.

Är det bara rädslan för eurons överlevnad som får Merkel och de andra att hålla Medelhavslandet under armarna?

Eller är det rent av skräcken för Putin som kommer att rädda Grekland från statsbankrutt?

Följ ämnen
Nato

De flesta låntagare skulle omedelbart ha visats på dörren om de uppträdde med attityden hos premiärminister Alexis Tsipras och finansminister Yanis Varoufakis.

De vill få nödlån men inte uppfylla de krav på ekonomiska reformer som långivarna kräver i utbyte och som Grekland redan en gång gått med på. Grekerna vill äta kakan och ändå ha den kvar.

Trots att en stor anledning till att de nu sitter i skiten är att de inte moderniserat sin ekonomi efter den digitala tidsålderns krav så vägrar de genomföra de ekonomiska reformer som andra krisländer underkastat sig. Portugal, Irland, Lettland och Estland har alla svalt den bittra medicinen i utbyte mot hjälp och i någon mån tillfrisknat. Grekerna trilskas och vägrar.

Vecka ut och vecka in

Ändå har Merkel, Hollande och en massa andra EU-ledare i månader suttit vecka ut och vecka in och försökt hitta en kompromisslösning som är godtagbar för Grekland. Hela denna vecka har ägnats åt att nå en uppgörelse. Trots att EU-toppmötet ikväll egentligen ska prata om flyktingmottagande och Storbritanniens krav på EU-reformer så kommer man förmodligen att tvingas ägna en massa tid åt Grekland.

Rädslan för att hela europrojektet ska kollapsa finns givetvis där även om de flesta EU-ledare numera utåt hävdar att euron skulle överleva en Grexit.

Senaste månaderna är det dock en annan faktor som smugit upp som en viktig spelbricka.

Greklands premiärminister har ända sedan han blev vald i januari öppet flirtat med Rysslands president Vladimir Putin. De två länderna har skrivit på olika samarbetsavtal och Tsipras har mer än en gång låtit förstå att om EU inte vill ge några nödlån så är han inte främmande för att ta emot pengar från Moskva och Peking.

Trojansk häst

Grekland har under våren varit extremt negativa till sanktionerna mot Ryssland. Där måste alla 28 länder vara överens. Tsipras stoppade i praktiken tuffare sanktioner.

Oron är stor i Berlin, London och Paris att Putin ska lyckas driva in en kil mellan EU-länderna. Rentav få en trojansk häst inom EU.

Bara några dagar innan slutförhandlingarna om Greklands nödlån drog i gång i Bryssel valde Tsipras att resa till St Petersburg och ha långa överläggningar med president Putin. Något som tolkas som en illa dold varning till EU.

Det finns ännu en dimension i detta.

Grekland är inte bara medlem av EU utan också i militäralliansen Nato. President Obama är mycket orolig för att ett Grekland i statsbankrutt plötsligt ska hoppa i säng med Ryssland.

Det vore ett svårt bakslag för Nato i ett läge när man försöker vrida åt tumskruvarna mot Ryssland för att tvinga Putin att sluta driva på kriget i östra Ukraina och i förlängningen även lämna tillbaka det annekterade Krim.

Hämnd

Om Grekland inte får sina nödlån kan man förvänta sig ett ännu större hat mot EU från grekerna. En möjlig hämnd är att vägra gå med på att förlänga EU:s sanktioner mot Ryssland.

– Det är lätt att se vilken geopolitisk gåva detta vore för Ryssland, säger Sebastian Mallaby vid Council for Foreign Relations i Washington till Financial Times.

Det är med andra ord inte bara ekonomiska överväganden som EU:s ledare måste ta hänsyn till när de bestämmer sig för om Grekland ska räddas eller inte.

För Tysklands Angela Merkel spelar den säkerhetspolitiska dimensionen en stor roll och det är ändå hon i slutändan som bestämmer hur tillmötesgående EU ska vara mot Grekland.

Ett Grekland i statsbankrutt är inte bara ett hot mot euron utan också mot den säkerhetspolitiska ordningen i Europa.

Följ ämnen i artikeln