Rådjurskidet fick avlivas: ”Det är oacceptabelt”

Publicerad 2018-06-25

Efter att vallhunden sprungit lös i hagen hittades rådjurskidet kraftigt medtaget och gick inte att rädda.

Anna Wright uppmanar alla hundägare att hålla hunden kopplad – oavsett hur bra koll man tror sig ha.

– Det är lite som att säga ”jag körde mot rött, men jag hade ju koll på att det inte kom någon bil”.

För bara en dryg vecka sedan fick det lilla ridsällskapet i Huddinge söder om Stockholm bevittna hur ett nytt liv tog sina första stapplande steg.

– Det föddes en liten rådjursbebis i hagen, så vi har haft koll på den och hela lilla familjen som har bott i hagen, säger Anna Wright, som besöker kollektivstallet dagligen.

På söndagseftermiddagen var Anna ute med hästen på ridbanan, när hon hörde upprepade hundskall från hästhagen.

– Då ser vi att det är en kvinna som har en lös hund i en av hästhagarna. Hon springer och jagar hunden, får tag på den och tar ut den i från hagen, säger Anna Wright.

Det lilla rådjurskidet gick inte att rädda.

Senare samma eftermiddag hittade en förbipasserande kvinna från hemtjänsten rådjursungen på vägen.

– Då irrade det här lilla kidet runt och dreglade, ensam utanför hagen. Vi kan inte vara hundra procent säkra på att det var hunden som skrämde eller skadade djuret, men det vi kan säga är ju att kvinnan inte hade sin hund kopplad. Risken att det var hon är väl ganska stor med tanke på att det hände samtidigt, säger Anna Wright.

Den förbipasserande kvinnan stannade bilen och tog det lilla djuret i sin famn. Efter samtal till polis och djurambulans kom till slut en viltvårdare och konstaterade att kidet inte skulle klara sig. Han avlivade rådjuret på plats.

– Det känns inte alls bra. Att en hund springer omkring lös i hagen är ju helt oacceptabelt. Det är koppeltvång nu dessutom.

Anna Wright har själv hund, och kopplar alltid när de vilda djurens barn är små.

Från första mars fram till 20 augusti råder koppeltvång i naturen, för att undvika att hundar jagar och skadar de vilda djurens bebisar.

Efter händelsen vill Anna Wright uppmana alla hundägare att följa Naturvårdsverkets tolkning av tillsynslagen.

– Det är egentligen en icke-fråga, det är ju lag på det här. Folk säger att de har så bra koll på sin hund, det har de säkert, men man vet aldrig. Det är lite som att säga ”jag körde mot rött, men jag hade ju koll på att det inte kom någon bil”.

Följ ämnen i artikeln