Trillingnöten tas bort ur Aladdinasken

Publicerad 2014-09-30

Tio miljoner oemotståndliga trillingnötter om året är ett minne blott.

Nu ersätter Marabou favoritpralinen med hallonlakrits.

– Oavsett vilken pralin vi rör så rör det upp känslor, säger Jonas Magnusson, Marknadschef för Marabou.

Nyheten om att svenska folkets favoritchokladask drabbas av trippla indragningar togs av många i dag emot med bestörtning.

– Ja, det har rört upp känslor. Vi har sett det med mycket engagemang och liv och rörelse på vår Facebooksida. Gör man en förändring i Aladdinasken så kommer reaktioner, oavsett vad man gör. På ett sätt är det härligt och visar hur älskad denna produkt är, säger marknadschefen Jonas Magnusson.

Varför i hela julfridens namn gör ni på detta viset?

– I år fyller Aladdin 75 år och vi ville uppmärksamma det med nyheter. Under åren har vi haft 50 olika förändringar. I år uppdaterar vi designen, kommer med en jubileumsask och det sista vi gör är att vi tar in två nya spännande praliner som ska kännas moderna.

Under året har gottegrisar på Aladdinaskens Facebooksida via en app fått rösta på sin nya drömpralin, och resultatet är hallonlakrits som alltså ersätter trillingnöten.

Den andra att plockas bort är körsbärslikören som ger plats åt nya smaken fläderblom, utvecklad i samarbete med årets konditor Josefine Baummann, som ”gått mer på gourmettrenden”.

Vilket nöt har kommit på det här?

– Det är tråkigt om folk blir ledsna. Men vi vet att oavsett vilken pralin vi rör så rör det upp känslor.

Fläder... vem tror ni vill äta svensk sommar på julafton?

– Många, hoppas jag. Körsbärslikören är ju den absolut mest polariserade pralinen, den som blev lämnad kvar i asken allra mest.

Ja. Men varför ta bort just trillingnöten?

– Några måste bort.

Finns det ett lager trillingnötter kvar någonstans som man kan...?

– Nej. Men nu i början kommer det att finnas en blandning av boxar.

Är detta ett samarbete med charterbolagen? Fler svenskar lär ju välja en jul borta nu.

– Ha, ha. Nej, inget samarbete med charterbolagen. Vi hoppas många får en bra jul hemma med de nya pralinerna. Även jultraditioner förändras och det känns bra att välkomna nya medlemmar.

Och säga adjö till andra?

– Ja.

Gör din egen trillingnöt

Trillingnöt, ca 35 st

Ca 1,5 dl hasselnötter

200 g ljus choklad (eller 70 % mörk)

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem tills dem har fått färg. Låt nötterna svalna och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål.

Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna lite och häll sedan chokladen över nötterna och blanda ordentligt.

Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter.

Doppa de stelnade chokladbitarna ännu en gång i smält choklad, för att få ett tjockare lager av choklad runt nötterna. Låt stelna. Häll resten av den smälta chokladen i en plastpåse, klipp av ett litet hörn och ringla sedan ut lite choklad ovanpå trillingnötterna som dekoration. Låt svalna. Förvara svalt.

Källa: "Mat & vin", Aftonbladet