De kallar sig för bröder

Uppdaterad 2014-10-12 | Publicerad 2014-10-11

Aftonbladets prisbelönte fotograf Magnus Wennman har följt hemlösa Pekka och Matte i sex år Klicka på bilderna nedan för att se mer Följ Magnus Wennman på Instagram

Det finns ingen ”typisk hemlös”. Alla öden är olika och alla har sin historia.

Pekka levde ett ordnat liv med familj, barn och ett jobb som lastbilschaufför, men alkoholen tog över och skulderna växte. Idag minns han inte namnen på alla sina barn.

Matte arbetade på byggen, han var med och la de vita segmenten högst upp på globen innan hans liv rasade och han hamnade på gatan.

Där mötte han Pekka.

Tillsammans har de bott på härbärgen, bakom soptunnor, i busskurer, under broar, där det funnits skydd mot regn vind och kyla. Deras enda sällskap om nätterna har varit råttorna som krupit upp och ner i sovsäckarna i jakt på värme. På dagarna har de gått till sitt arbete, en plats på gatan med en bit kartong med texten "skänk en slant till en hemlös".  De kallar sig för bröder.

Alla år på gatan och alla öl har tärt på deras kroppar. Pekkas hjärta har stannat flera gånger. Han har åkt in och ut på sjukhus. Kroppen har tömts på över 100 liter vätska. Pekka har överlevt. Har provat behandlingshem, men suget efter alkohol och livet i det fria och sin bästa vän har blivit för stort. Nu är han tillbaka på gatan igen.

Jag har följt hemlösa Pekka och Matte i många år. De har blivit mina vänner.

Det är ett arbete som inte har ett slut. Det är en levande berättelse som utvecklas och förändras med tiden.

Pekka och Matte tycker inte synd om sig själva och vill inte att du gör det heller. Bara att du ser dem.

Genom att publicera den här bildberättelsen via instagram hoppas jag att fler blir engagerade, att fler vill följa utvecklingen i deras liv. Jag kommer att fortsätta uppdatera er vad som händer i framtiden.

Följ Magnus Wennman på Instagram.