Mellin: Inga större konsekvenser för S

Publicerad 2014-10-11

Enligt den nya boken ”Partiledaren som klev in i kylan” gick toppnamnen inom Socialdemokraterna bakom ryggen på sin dåvarande partiledare Håkan Juholt – och såg till att han blev avsatt.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror inte att avslöjandena kommer att innebära några större konsekvenser för partiet.

– Juholt är redan är borta. Han sitter i riksdagen, men han är inte partiledare, säger hon.

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Inom kort släpps Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan”. I den avslöjar författaren hur Socialdemokraternas maktelit konspirerade mot partiets dåvarande ledare Håkan Juholt – för att avsätta honom.

Vad betyder det för Socialdemokraterna att det maktspel som beskrivs i boken har blivit känt?

– Det är till stora delar känt sedan tidigare, men nu berättas det i en oerhört spännande form med fler detaljer än vad man har känt till tidigare, säger vår politiska kommentator Lena Mellin.

– Att Socialdemokraterna är bra på att hugga varandra i ryggen tror jag att många har förstått. Jag tror inte att det här får några större konsekvenser för Socialdemokraterna, för att Juholt redan är borta. Han sitter i riksdagen, men han är inte partiledare.

Varför vill de personer som nämns i boken inte kommentera det här, tror du?

– Det är inte så bra för Socialdemokraterna. Det är klart att Socialdemokraterna inte önskar att den här hemska tiden repeteras nu igen. Därför vill de så klart inte göra det här ännu större än vad det redan är.

Är det bra eller dåligt att de inte kommenterar boken?

– För deras egen skull är det bra. Och för partiet är det bra.

Stefan Löfven har låtit Carin Jämtin sitta kvar som partisekreterare och han har sagt att han har fullt förtroende för henne. Hur påverkas stämningen i verkställande utskottet av att kuppförsöket mot Juholt skedde på Jämtins initiativ, enligt boken?

– Carin Jämtin gjorde en strålande insats för Socialdemokraterna under den här tiden. Hon insåg att det inte kunde fortsätta med Juholt och det förstod varenda människa. Hon fixade fram en ny partiledare, alltså Löfven. Hon var hans kungamakerska.

Vilka är dina egna åsikter om boken?

– Jag har läst 80 sidor och det är väldigt spännande läsning.