Så förbereder sig SD för ett nyval

Publicerad 2014-12-01

Sverigedemokraterna: Hela rörelsen är redo

Richard Jomshof (SD) och Björn Söder (SD).

Sverigedemokraterna förbereder sig för ett eventuellt nyval efter budgetomröstningen i veckan.

I ett internt mejl, som Expo tagit del av, fiskar partisekreterare Björn Söder efter pengar:

– Har ditt distrikt och kommunföreningar inom distriktet ekonomiska resurser att kunna genomföra en valrörelse under våren?

På onsdag ska riksdagen rösta om regeringens budget. In i det sista är det oklart om Sverigedemokraterna tänker fälla de rödgröna partierna och i stället stödja Alliansens förslag.

I ett internt mejl som partisekreterare Björn Söder skickat ut till distriktsordföranden runt om i landet framgår det att partiet förberett sig sedan flera veckor tillbaka:

– Risken för nyval finns trots allt och då är det viktigt att veta vilka resurser distrikt och kommunföreningar har för en valrörelse, skrev han i mitten av november.

Letar i partikassan

Söder uppmanar dessutom distrikten att redogöra hur de har det ekonomiskt.

Ett nyval innebär också en ny valrörelse – som är kostar.

– Har ditt distrikt och kommunföreningar inom distriktet ekonomiska resurser att kunna genomföra en valrörelse under våren? Hur mycket pengar finns i kassorna efter att partistöd utbetalats i januari-februari?

Distrikten uppmanas dessutom att vara tysta om allt detta.

– Det politiska beslutet vilar högst på riksdagsgruppen och jag uppmanar alla DO att, om förfrågningar från journalister kommer, inte uttala sig i frågan om hur man anser att partiet bör agera. Detta därför det är viktigt att beakta alla politiska, organisatoriska, ekonomiska och strategiska aspekter.

Avgörs på tisdag

Enligt Henrik Vinge, pressekreterare åt Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson har gensvaret varit väldigt bra.

– Dom är redo. Hela valrörelsen är redo. Vi är starkare än någonsin tidigare. Vi gjorde ett enormt bra val i september, vilket gav oss självförtroende. Det är klart att det är en stor påfrestning att genomföra två valrörelse under ett år, både ekonomiskt och energimässigt. Samtidigt förstår alla hur viktigt det är det vi gör och förstår att vi troligen skulle gå framåt, säger han.

Han uppger även att det finns tillräckligt med ekonomiska resurser för att genomföra ett nyval.

Om detta blir verklighet eller inte återstår att se. Sverigedemokraterna håller regeringen och riksdagen på halster ett tag till.

Det är först på tisdag som partiet avslöjar hur det ställer sig till den rödgröna budgeten.

Aftonbladet kunde i förra veckan avslöja att SD-sympatisörerna är helt på det klara med hur de vill ha det. Sju av tio tycker att partiets riksdagsledamöter ska rösta på Alliansens budget.