Ödlegrupp tros ligga bakom Telia-attacken

Publicerad 2014-12-11

Lizard Squad, en hackergrupp med ursprung i Ryssland, har tidigare bombhotat ett American Airlines-plan och hyllat terrorgruppen IS.

Nu tros man ligga bakom attacken som slog ut Telias internettjänster.

– Alla indicier pekar mot dem, säger säkerhetsexperten Joakim Sundberg.

Under tisdagen och onsdagen låg Telias internettjänster nere för kunder i hela landet. Detta till en följd av en så kallad DDos-attack, där stora mängder trafik styrs mot ett mål för att överbelasta det. Följden blir att servrarna inte kan hantera trafik från vanliga användare.

Attacken riktades inte mot Telia, utan mot ett spelföretag som Telia har som kund.

– Målet för attacken var ett spelföretag som vi är ISP (internet service provider, red. anm) för. Vilket företag det handlar om vill vi dock inte gå ut med, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Gruppen har hyllat IS

Enligt Joakim Sundberg, säkerhetsexpert på företaget F5 Networks, rör det sig om en attack mot spelföretaget Electronic Arts.

– Telia har Electronic Arts som kund, och EA har utsatts för attacker till och från de senaste 48 timmarna, säger han.

På torsdagen postade hackergruppen Lizard Squad en tweet som antyder att de står bakom attacken mot EA. Joakim Sundberg tycker att alla tecken tyder på att gruppen är ansvariga för Teliahaveriet.

Lizard Squad tros ha sitt ursprung i Ryssland, men är enligt Joakim Sundberg nu världsomspännande.

– Det är en löst sammansatt grupp som verkar ha halvradikala politiska sympatier. De har bland annat postat bilder på IS och höjt kalifatet till skyarna, säger han.

"Vill testa gränser"

Lizard Squad har tidigare attackerat Playstation Network och Xbox Live. I augusti bombhotade man ett flygplan som Sonychefen John Smedley befann sig på.

Varför gruppen nu riktade in sig på EA är än så länge oklart.

– Dels vill man testa gränser, dels vill man bygga ett namn för att visa vilken kapacitet man har, säger Joakim Sundberg.

På gruppens Twitter-konto står det att gruppen hör hemma i Finland. Men Joakim Sundberg tar inte det på särskilt stort allvar.

– Jag kan utge mig för att vara i Storbritannien fast jag är i Sverige. Jag tror att de använder någon form av proxytjänst, säger han.

Följ ämnen i artikeln