Tvingades vittna – med bebis i famnen

Publicerad 2014-12-08

Ordningsvakten Kristoffer Blekkerud, 35, hotades till livet och vittnade i dag mot den åtalade.

Trots att ingen kunde ta hand om hans bebis tvingades han närvara i rättssalen – med sin lilla dotter i famnen.

– Det känns fruktansvärt, säger han.

Han blev hotad till livet för ett drygt år sedan, men rättegången mot mannen, som bland annat är misstänkt för att ha sagt till Kristoffer Blekkerud att han skulle skära halsen av honom, hålls i Värmlands tingsrätt i Karlstad i dag.

Kristoffer Blekkerud var kallad som vittne – och tvingades ta med sin fem månader gamla dotter in i rättssalen.

Med henne i famnen fick han vittna mot den åtalade.

”Skakar bara jag pratar om det”

Kristoffer Blekkerud säger att hans fru hade en läkartid och att ingen annan har haft möjlighet att hjälpa till med barnpassning. Själv försökte han göra allt för att inte behöva ta med sin bebis in i rättssalen.

– Jag ringde till tingsrätten i morse och försökte få till stånd att få vittna över telefon, men åklagaren sa nej, säger Kristoffer.

När Aftonbladet nådde honom på måndagsförmiddagen skulle han precis kallas in.

– Jag har dottern i famnen nu, säger Kristoffer Blekkerud.

Han säger att det hör till hans jobb som ordningsvakt att vittna och att han gör det för att bidra till ett rättssäkert samhälle.

Men han vill skilja på sitt jobb och sitt privatliv och tycker inte hans familj ska drabbas.

– Det känns fruktansvärt. Jag skakar bara jag pratar om det, mina barn och min familj ska inte behöva lida för det jobb jag har.

Ska JO-anmäla

I början av året inträffade en liknande händelse i Göteborgs tingsrätt.

En polis var kallad som vittne i ett trafikmål, men var tvungen att ta hand om sina två små barn som var sjuka. Mannen berättade för Svenska Dagbladet att han därför meddelade rätten att han skulle utebli, men att det inte var skäl nog.

– Jag fick höra att jag skulle vara där inom en halvtimme annars skulle jag få ett vite på 2 000 kronor, sa polisen till tidningen då.

Mannen kände ett starkt obehag, bland annat eftersom han vet att kriminella ibland kommer beväpnade till rätten.

– När rätten tvingar mig att utsätta mina småbarn för den här miljön och de här riskerna har en allvarlig gräns passerats, sa han till Svenska Dagbladet.

Han valde att anmäla händelsen till justitieombudsmannen (JO), någt som också Kristoffer Blekkerud tänker göra.

– Jag kommer att JO-anmäla det. Just av anledningen att mitt jobb är mitt jobb, det ska inte behöva drabba någon i min familj.

Ser ingen annan lösning

Han fortsätter:

– Jag vill inte att mina barn ska bli ett ansikte utåt för min yrkesroll, den har ju jag. Det känns väldigt olustigt att behöva göra det här.

Lars Bjurstam, lagman vid Värmlands tingsrätt, säger att liknande situationer ibland uppstår, men att det är svårt att undvika.

– Tingsrätten kan ju liksom inte ha någon sådan lösning där man har anställda för att ta hand om barn. Det har hänt att personal som vaktmästare eller domstolshandläggare tagit hand om ett barn, men vad jag förstår handlar det här om en fem månader gammal bebis och man kanske inte vill lämna bort ett sådant litet barn till någon, säger han.

Förstår du att Kristoffer är upprörd?

– Ja, delvis kan jag förstå att han tycker att det blivit besvärligt, absolut.

Varför åklagaren inte gick med på att Kristoffer Blekkerud skulle förhöras över telefon, vet inte Lars Bjurstam eftersom han inte varit inblandad i beslutet.

– Generellt är det lättare att bedöma trovärdigheten och tillförlitligheten om man har dem på plats, men jag törs inte uttala mig om hur det ser ut i just det här fallet, säger han. 

Sofia Roström Andersson

Följ ämnen i artikeln