Därför kan Sjöstedt vika sig för Löfven

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-09-24

Vänsterledaren Jonas ­Sjöstedt har krävt ett stopp för vinster i välfärdsbolag för att stötta en S- och MP-regering.

En utredning – som ­Sjöstedt själv flaggat för – kan bli nyckeln i förhandlingarna med Stefan ­Löfven.

– Det räddar ansiktet på Sjöstedt både mot medlemmar och hans väljare, säger en källa med insyn i de pågående för­handlingarna.

Att inte vara till salu har varit Jonas Sjöstedts främsta argument mot väljarna. V-ledaren har krävt ett stopp för vinstuttag för skatte­finansierade välfärdsbolag. Han har också villkorat sitt eventuella stöd för en S- och MP-regering med samma sak.

– Parallellt med budget­arbetet ska det göras en uppgörelse om vinster i väl­färden som vi är nöjda med. Får vi inte det så blir det ­ingen budgetuppgörelse, sa Sjöstedt efter beskedet att V inte får ingå i den nya regeringen.

’Inte använda de orden’

Källor inom S och MP som Aftonbladet talat med har tolkat Sjöstedts uttalande som att han nu öppnar för en ny utväg – för att kunna ­stötta budgeten och sam­tidigt fortsätta att kräva ett vinstförbud.

– Han är beredd att begrava frågan i en utredning. Även om han själv inte ­skulle använda de orden, ­säger en MP-källa.

Redan nu pågår Ägarprövningsutredningen, som ska lämna sina slutsatser ­inom kort. Den belyser bland annat hur välfärds­företag, som inte håller god kvalitet, ska kunna göras återbetalningsskyldiga.

Skrev debattartikel

Personer med insyn i de pågående förhandlingarna menar dock att det Sjöstedt vill få genomlyst snarare handlar om de så kallade SVB-bolagen, bolag som tar ut begränsade vinster. ­Detta är något han själv skrev en debattartikel om så sent som i augusti i år och som han samtidigt menade behöver utredas, med start nu i höst och stopp under 2016.

En sådan utredning skulle ha goda förutsättningar att få stöd, både inom S och MP, menar Aftonbladets källor.

– Vårt parti skulle gå med på en sådan utredning rakt av. Det är ett väldigt elegant sätt av Sjöstedt att både rädda ansiktet på sig själv och ge något slags frikort till

de övriga förhandlingarna. Och det är en komplicerad fråga som man behöver ­belysa ur olika aspekter, ­säger en S-källa.

Vill inte kommentera

Men det finns också de som framhåller att Jonas Sjöstedt inte skulle ha ­någonting att vinna på en utredning om att övergå från dagens ­system till SVB-­bolag. Ett ­sådant förslag skulle ha mycket liten möjlighet att gå genom riksdagen.

Aftonbladet har sökt ­Jonas Sjöstedt. Hans pressekreterare Örjan Rodhe ­säger:

– Han kommenterar inte i dag.

S-ledaren Stefan Löfven ska träffa talmannen igen på fredag. Innan dess måste han ha löst en stor del av de knutar som återstår i regeringspusslet.